PRVI DIPLOMATA IZ VAROŠI MALE: Pre 95 godina u Beranama preminuo prvi šef diplomatije Crne Gore vojvoda Gavro Vuković (FOTO)

Milutin SEKULOVIĆ

29. 07. 2023. u 07:39

- VOJVODA Gavro je živeo na vrhu varoši. Njegova nova kuća, u kojoj je i stanovao, tek ako je bila gotova; gradila se dugo kao da je bila velika građevina, a ne vilica, privlačeći pažnju cementnim lavovima na njenoj kapiji.

ПРВИ ДИПЛОМАТА ИЗ ВАРОШИ МАЛЕ: Пре 95 година у Беранама преминуо први шеф дипломатије Црне Горе војвода Гавро Вуковић (ФОТО)

m. sekulović

Bio je niskog srednjeg rasta, već star i oslabio. Tih i mio čovek, kojemu nije bilo, što se kaže, zazorno ni s detetom da progovori. Uprkos tom povučenom držanju, bilo je kod njega utoliko više nečeg dostojanstvenog i na dlaku odmerenog. Držao je do svakog pokreta i svake reči. Videlo se po njemu da je iz glavarskih kuća trebalo da se odneguje plemstvo, da su te kuće nastale pre koju stotinu godina.

Pre podne vojvoda Gavro nikada nije izlazio. Ali je kasno popodne uvek kretao u šetnju, s polucilindrom i u crnim naočarima. Išao je lagano kao da pipa štapom, niz ulicu, pa dalje k starom manastiru. Tu oko stare nemanjićke zadužbine, odvijale su se najkrvavije borbe s Turcima pod vođstvom njegovog oca. Vojvoda se, što se bliže primicao smrti, sve žudnije spajao s prošlošću; trebalo je da bude veliko nevreme pa da on ne prošeta k manastiru. U mrak bi se vratio. A noću je dugo tinjala lampa iza zavese na njegovu prozoru. Vojvoda je čitao ili pisao svoje uspomene. Živeo je od sećanja, čekajući smrt...

Ovako je još jedan slavni beranski đak Milovan Đilas, u svom kultnom delu ''Besudna zemlja'' opisao čuvenog vojvodu Gavra Vukovića, prvog crnogorskog diplomiranog pravnika i diplomatu čijim trotomnim memoarima se dan-danas bave ne samo istoričari, koji je umro na današnji dan pre 95.godina u svojoj kući u tada malenim Beranama, gore na vrhu glavne ulice.

Sin znamenitog Vasojevića, vojvode Miljana Vukova, dugogodišnji ministar inostranih dela Crne Gore, vojvoda Gavro Vuković, rođen je u Lijevoj Rijeci 1852. Godine. U Beranama, u drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi, naučio je prva slova, a posle godinu dana obreo se na Cetinju, odakle je na gimnazijsko školovanje upućen u Nicu. Diplomirao je pravo 1873. na Velikoj školi u Beogradu, a potom se oženio Đelom Đurašković s Ceklina s kojom je dobio četvoro dece: Božidara, Miljana, Jelenu i Mihaila-Miša.

Njegova večita rana postao je sin Mišo, student prava u Pragu, gde je u tamošnjoj Slaviji igrao fudbal i doneo prvu fudbalsku loptu u Berane, i potom osnovao fudbalski klub i postao njegov prvi trener... Posle diplomiranja na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1919 godine, postao je vojno-sudski kapetan prve klase.  Oboleo je od tuberkuloze i u 36 godini umro oktobra 1938. u vojnoj bolnici, na Sušaku...

Njegov poznati otac vojvoda Gavro Vuković bavio se diplomatskim poslovima u jednom od najkomplikovanijih momenata crnogorske istorije. Jer, posle višedecenijskog vojevanja i borbi za oslobođenje, sve probleme potom je trebalo rešavati diplomatskim putem, što je značilo razgraničenje se Turskom, održavanje dobrih odnosa sa Rusijom, popravljanje odnosa sa Srbijom i izbegavati konfrontacijE sa novim susedom Austrougarskom.

VAN INTRIGA

Vojvoda Gavro Vuković bio je čovek od punog integriteta, slobodouman i nesklon intrigama. Ostao je izvan dvorskih intriga, u svemu poseban, vešt i dovitljiv, kaže univerzitetski profesor dr Đorđe Borozan.  

Sada počivši profesor dr Slobodan Tomović, nekadašnji ministar vera u Vladi Crne Gore, napisao je da memoari vpjvode Gavra pripadaju vrsti političkih memoara sa literarnom pretenzijom ne isključujući ni elemente naučnosti.
Vlada Crne Gore i Opština Berane obnovili su Spomen kući vojvode Gavra. U znak sećanja na njega, u njoj se svake godine održava letnja škola za mlade diplomate...

- Najteže je bilo u pregovorima sa Osmanskim carstvom kada je posle Berlinskog kongresa trebalo izvršiti razgraničenje teritorija. Upravo tada, vojvoda  Gavro postavljen je za otpravnika poslova Knjaževine Crne Gore u Carigradu, gde je boravio sa prekidima od 1879. do 1884. godine. O tom periodu u svojim memoarima kaže: Ni pomoćnika ni dragomana ni kavaza pa ni sluge nisam imao. A morao sam raditi najteži posao, pregovarati sa nemogućim Turcima dan i noć. Sa očajničkim strpljenjem izdržao sam celu godinu dana boreći se i sa materijalnim oskudicama. Sam, takoreći iskrpio sam, sam pitanje političkih granica - zabeležili su horničari i deo Gavrovih kazovanja iz ''Memoara'', čuvenog dela, koje je napisao kada se povukao u Berane, gde je između 1890 i 1900 sagradio kuću i to pomoću kredita uzetog od skopske Hipotekarne banke.

Dugogodišnji ministar inostranih poslova Knjaževine Crne Gore jedna od najznačajnijih ličnosti novovekovne crnogorske istorije, ministar inostranih poslova od 1889 do 1905, predsednik Državnog savjeta od 1906. do 1908. godine, narodni poslanik i vojvoda, posle penzionisanja povukao se u Berane gde je živeo život običnog smrtnika.

Glasoviti vojvoda sahranjen je na groblju manastira Đurđevi stupovi. Počiva između slavnih arhimandrita i igumana Mojsija Zečevića, savetnika Svetog Petra Cetinjkog i naslednika mu Njegoša,  ''duhovnika s mačem'', koji je zajedno sa vojvodinim ocem učinio mnogo toga da Vasojeviće spoje sa tadašnjom podlovćenskom Crnom Gorom...



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)