NISAM IMAO SKAJ TELEFON, NI DRUŠTVENE MREŽE: Saslušan bivši direktor policije Crne Gore Veselin Veljović

Novosti Onlajn

25. 07. 2023. u 10:04

BIVŠI direktor Uprave policije Veselin Veljović juče je prilikom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) negirao bilo kakvu povezanost ili pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Aleksandra Mrkića, napominjući da je upravo protiv njega vodio više akcija dok se nalazio na čelu crnogorske policije.

НИСАМ ИМАО СКАЈ ТЕЛЕФОН, НИ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Саслушан бивши директор полиције Црне Горе Веселин Вељовић

Foto: S.Đ.

Kako prenosi Pobjeda, istovremeno je odbacio kao neosnovane optužbe da je, posredstvom Skaj aplikacije, odavao poverljive podatke Aleksandru Mrkiću, osumnjičenom za krijumčarenje cigareta.

- Niti sam imao kriptovani telefon, niti sam ikada učestvovao u bilo kakvoj komunikaciji u Skaj aplikaciji, niti sam imao profil na društvenim mrežama ili bilo koji vid elektronske komunikacije putem interneta - rekao je, kako navode, u izjašnjenju specijalnim tužiocem.

Bivši direktor policije, uhapšen je juče u zoru, kada su u njegov stan po nalogu Specijalnog tužilaštva upale nekadašnje kolege u društvu pripadnika Protivterorističke jedinice Uprave policije i privele ga na saslušanje u prostorije Specijalnog policijskog odeljenja.

Po nalogu SDT-a juče su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević, dok je stavljanje lisica na ruke izbegao Aleksandar Mrkić koji je bio nedostupan državnim organima i za koga se pretpostavlja da nije u Crnoj Gori.

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu Veljoviću, Mrkiću i Nikočeviću određeno je zadržavanje do 72 sata.

Policija je u okviru ove akcije hapšenja pretresla objekte na 11 lokacija, a koje su koristili osumnjičeni u ovom slučaju.

Portparol i tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Vukas Radonjić je kazao da će aktivnosti tužilaštva i policije u ovom predmetu nastaviti i u narednim danima.

Veljović se tereti da je, posredstvom Skaj aplikacije, 22. decembra 2020. godine obavestio Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gde su skladištene nelegalne cigarete. Navodno, Skaj komunikacija je dobijena preko konekcije sa Evropolom.

Veljović je pred tužiocem navodno rekao da nikada nije koristio kriptovani telefon niti je stoga mogao učestvovati u prepisci na Skaj aplikaciji. Kako je naglasio, još 18. decembra 2020. godine je napustio Upravu policije, prešao na dužnost savetnika predsednika države Mila Đukanovića, pa da tako i nije mogao da zloupotrebi službeni položaj.

Veljović je takođe tvrdio da Muja Nikočevića ne poznaje, da nikada nije ostvario komunikaciju sa tom osobom, osim što mu je poznato ime i prezime iz policijskih dosijea.

Nije sporio da poznaje Aleksandra Mrkića, te da je poznavao njegovog oca koji je bio nekada policajac.

O Aleksandru Mrkiću je dodao da zna da je držao fabriku cigareta u Mojkovcu i naglasio da je ta fabrika bila predmet brojnih policijskih, tužilačkih aktivnosti i aktivnosti Uprave za sprečavanje novca.

- Sećam se za vreme dok je resorni ministar bio gospodin Tarzan Milošević da se proveravala dokumentacija fabrike u Mojkovcu i to na moj zahtev. U postupku je učestvovala gospođa Božović, direktorica Agencije za duvan. Sve ove proere su trajale tri godine i izuzeta je dokumentacija, a u aktivnostima su učestvovali i ljudi kojima sam ja rukovodio kao direktor Uprave policije, nakon čega je utvrđeno da je sve u redu i sva dokumentacija nakon tri godine je vraćena, kazao je Veljović tužiocu.

Izjavio je, kako navode, "da nije logično da čoveku kojeg je istraživao zbog mogućih sumnji na krijumčarenje istovremeno i pomaže".

Advokat Veselina Veljovića Nikola Martinović je u izjavi za medije istakao da se bivši direktor Uprave policije sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, a ne za bilo kakvo krijumčarenje.

Advokat je rekao da su pripadnici policije danas izvršili pretrese Veljovićeve vikendice na Žabljaku, kuće u Mojkovcu i stana u kojem živi u Podgorici. Prema rečima Martinovića, pripadnici policije su tražili novac, skupocene satove, policijska dokumenta, ističući da ništa od pomenutog nisu našli.

- Ništa od toga nisu našli. Zaplenili su tri slike prosečne vrednosti koje je gospodin Veljović dobio kao svadbene poklone - rekao je Martinović.

I uhapšeni Nikola Mrkić i Mujo Nikočević su se pred specijalnim tužiocem, kako prenose, negirali članstvo u bilo kakvoj kriminalnoj organizaciji kao i krijumčarenje cigareta.

Advokat Zdravko Begović je u izjavi za medije saopštio da je Nikočević izneo kratku odbranu ali da je odbio da odgovara na pitanja specijalnog tužioca, kao i da je u odbrani tvrdio da nije imao komunikaciju preko Skaj aplikacije.

I uhapšeni Nikola Mrkić i Mujo Nikočević su pred specijalnim tužiocem negirali članstvo u bilo kakvoj kriminalnoj organizaciji kao i krijumčarenje cigareta. Prema saznanjima crnogorskih medija, SDT sumnjiči Nikočevića da je kao pripadnik kriminalne organizacije Aleksandra Mrkića imao zaduženje da čisti put prilikom prevoza cigareta, „unosi strah konkurenciji i organizuje likvidacije”.

Kao i Nikočević, Mrkić je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela.

Aktuelni direktor Uprave policije Nikola Terzić saopštio je za RTCG da su prepiske iz Skaj aplikacije bile povod za formiranje predmeta protiv nekadašnjeg šefa policije Veselina Veljovića.

BONUS VIDEO: UPALI U KUĆU, LOPOVE ZATEKLI U GAĆAMA I POBACALI IH NA POD - Pogledajte filmsku akciju UKP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)