USIJANA POLITIČKA ATMOSFERA U CRNOJ GORI: Otvorilo se pitanje da li Vašington kreira novu izvršnu vlast

V. KADIĆ

26. 06. 2023. u 12:15

IZJAVA američke ambasadorke u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da SAD kao partnera ne vide koaliciju "Za budućnost Crne Gore, očekujući što brže formiranje Vlade Crne Gore, koja će biti inkluzivna i privržena evroatlantskim vrednostima i reformama, usijala je političku scenu Montenegra. Ponovo se otvorilo pitanje da li Vašington kreira novu izvršnu vlast koja neće biti rezultat izborne volje građana.

УСИЈАНА ПОЛИТИЧКА АТМОСФЕРА У ЦРНОЈ ГОРИ: Отворило се питање да ли Вашингтон креира нову извршну власт

V.K.

Stranke bivšeg režima predvođene DPS-om, ali i deo onih od 30. avgusta 2020. godine - Demokrate i URA, kao i Pokret "Evropa sad" - čvrsto ćute. Međutim, zagrmele su članice bivšeg Demokratskog fronta iz PzP i koalicije "Za budućnost Crne Gore".

- Jednom kolonija, uvek kolonija. Robovi su isti, samo se gazde menjaju. Krivokapić, Dritan, Spajić, Vukšić, birani su samo po jednom kriterijumu - ko je spreman da za novac ne dira šverc cigareta i kokaina - kazao je lider PzP Nebojša Medojević.

Za predsednika Nove srpske demokratije Andriju Mandića izjava Rajnkeove urušava odnose Srba i SAD, iskazujući mržnju prema srpskom narodu.

- Mi kao autentični predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori želimo dobre odnose sa SAD. Tako da nam nisu jasni motivi zbog kojih se ovo radi - izjavio je Mandić.

Da se radi o "nedemokratskom nastupu" ambasadorke Rajzing Rajnke uveren je i lider Demosa i bivši jugoslovenski diplomata Miodrag Lekić.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da izjava američke ambasadorke Rajnke o tome ko je (ne)prihvatljiv za Vašington dolazi u odgovarajućem trenutku, to jest pogodila je tajming.

- Neprihvatljiv je kolonijalni položaj Crne Gore u prethodnih par decenija. Američka ambasadorka je iznela stvari na čistac i sada su pred rukovodstvom Pokreta "Evropa sad" dve mogućnosti. Ili da se kao prethodni režim povinuje željama ambasada, ponizi se i obeščasti, ili da pak pokaže neku vrstu karaktera i dostojanstva. Moje je mišljenje da bilo koja nova izvršna vlast, koja neće uključivati koaliciju Za budućnost Crne Gore, ne može biti dugog veka niti stabilna - ocenjuje Vukićević.

AMERIČKA KOMBINACIJA

U PODGORICI se u političkim krugovima čuje da je američka ambasada već "sastavila" novu Vladu Crne Gore, bez koalicije "Za budućnost Crne Gore". Navodno je za njih dobitna kombinacija onih stranaka koje bi garantovale striktno sprovođenje američke politike. A to su Pokret "Evropa sad", URA, Demokrate i manjinske partije.

Izjavu američke ambasadorke osudio je lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

- Da je sreće svaki političar koji ima dostojanstva, hrabrosti i ljubavi prema našoj zemlji bi je osudio, pa čak i pozvao na odgovornost zbog brutalnog mešanja u naše unutrašnje stvari - kategoričan je Dajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)