VUKAS PRETRESA AFERU "ABU DABI": Mariji Raspopović GST oduzeo predmet o nezakonitom trošenju DPS ministra

I. D. S.

04. 04. 2023. u 14:02

ISTRAGA da li je bivši ministar poljoprivrede i poslanik DPS Petar Ivanović, sa još nekoliko službenika i kompanija nezakonito potrošio novac iz "Abu Dabi fonda", uskoro bi mogao da dobije epilog.

ВУКАС ПРЕТРЕСА АФЕРУ АБУ ДАБИ: Марији Распоповић ГСТ одузео предмет о незаконитом трошењу ДПС министра

I. Stojadinović

 Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović taj predmet je oduzeo dosadašnjoj tužiteljki Mariji Raspopović, koja je u više navrata tražila više vremena za istragu, iako je okončanje istrage bilo najavljeno za kraj prošle godine.

Predmet, u kome se više osoba, među njima i bivši ministri poljoprivrede Petar Ivanović (DPS) i Budimir Mugoša (SDP), te nekadašnji direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević sumnjiče za zloupotrebu položaja, biće u nadležnosti tužioca Vukasa Radonjića.

Ivanović, Mugoša, Vukčević, zajedno sa još šestoro pojedinaca i pet preduzeća, sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja. Kako navode u tužilaštvu, rešenjem od 22. marta ove godine, Raspopovićevoj je, u skladu sa zakonom, Novović oduzeo krivični predmet istrage formiran protiv pomenutih osoba.

- Pomenuti okrivljeni su, osim za zloupotrebu službenog položaja, osumnjičeni i za neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti i zloupotrebu procene, a u vezi korišćenja sredstava kredita "Abu Dabi fonda", od 2015. do 2017. Predmet je, 31. marta, dodeljen u rad državnom tužiocu upućenom u Specijalno državno tužilaštvo Vukasu Radonjiću, kao sledećem po redosledu za dodelu predmeta, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva - navode u saopštenju.

SPECIJALNI RAČUN

IVANOVIĆEV naslednik na poziciji ministra poljoprivrede Aleksandar Stijović po dolasku u taj resor dokumentovao je da je novac u državu ušao mimo računa državnog trezora. Tada je saopšteno da nema državne garancije za kredit koji je država dala u okviru Zakona o budžetu za 2015. godinu. Javnost je tada saznala i da je novac prošao preko posebnog računa koji je nazvan "specijalnim" i koji je Ivanović otvorio u Prvoj banci, čiji je većinski akcionar Aco Đukanović, brat odlazećeg predsednika države Mila Đukanovića.

Uviđaj u predmetu u kojem se ispituje zakonitost trošenja i raspodela 23 miliona dolara iz kredita koji je za razvoj poljoprivrede obezbedio "Abu Dabi fond", pokrenut je pre gotovo četiri godine. Tada su službenici Specijalnog policijskog tima uzeli kompletnu dokumentaciju o tom poslu, a navodno zbog nenamenskog trošenja novca. Nakon pokrenute istrage, ali i promene vlasti na državnom nivou - Skupština je u novembru 2021. godine skinula imunitet poslaniku Ivanoviću na zahtev SDT.

Epilog istrage očekivao se krajem prošle godine. Novović je krajem decembra kazao da je dobio informaciju od tužiteljke da je istraga u završnoj fazi, te da se do kraja godine očekuje i epilog. Ipak, to se do danas nije desilo, a tužiteljka je u međuvremenu tražila dodatno vreme za nove dokaze i saslušanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom