ZBOG KOLAPSA PRED SUD: Vlada optužuje "Evropu sad" za teško stanje u zdravstvu

I. D. S.

30. 01. 2023. u 17:05

ZDRAVSTVO je pred kolapsom, rečenica koja se kao mantra ponavlja godinama.

ЗБОГ КОЛАПСА ПРЕД СУД: Влада оптужује Европу сад за тешко стање у здравству

Dragoslav Šćekić, Foto gov.me

Poslednjih 12 meseci glavni "krivac" za takvo stanje, kako uporno ponavljaju iz redova Vlade, jeste "populistički program Evropa sad" kojim su ukinuti doprinosi za zdrvavstveno osiguranje. Već se najavljuje i inicijativa da Ustavni sud, kada bude odblokiran, oceni da li je odluka da se ono ukine bila ustavna. Ipak, da problem nije u poreskoj politici, već u ukorenjenoj korupciji, smatra analitičar Vesko Pejak.

Da je jedini način da zdravstveni sistem opstane, neophodan je stabilan sistem finansiranja oko kojeg postoji opšti konsenzus, smatra ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Vesko Pejak, Foto "Fejsbuk"

Alarmantno stanje u zdravstvu, smatraju u Ministarstvu finansija, posledica je programa "Evropa sad". Kako tvrde, ukidanjem doprinosa državni bidžet je opterećen sa dodatnih 200 miliona nedostajućih sredstava, što je ozbiljan udar na održivost javnog zdravlja.

U tom resoru već najavljuju mogućnost vraćanja obaveznih doprinosa, ali napominju da je pre donošenja konačne odluke, neophodno dobiti ocenu Ustavnog suda.

Pejak, međutim, ističe da stanje u zdravstvu nije izazvano ukidanjem plaćanja doprinosa, jer je time država dobila veću zaposlenost i veći priliv prihoda od PDV-a, pa samim tim i veće prihode u budžet iz kojeg se plaća zdravstvo.

- Razlog slabog stanja u zdravstvu je nestručnost i korupcija. Jedino trajno rešenje je da se lekarima koji rade u javnom sistemu zabrani rad kod privatnika - smatra Pejak.

STRAH

DA bi sav teret, nakon eventualnog vraćanja doprinosa za zdravstvo, pao na poslodavce, strahuju u njihovom udruženju.

- Odluka na koji način će se u budućnosti finansirati zdravstvo mora se doneti na temelju stručnog i pažljivog promišljanja - ne ishitreno i pod pritiskom težine situacije - poručuju iz udruženja poslodavaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)