NAJAVA IZ LOKALNE UPRAVE U BIJELOM POLJU: Ćehotina-zaštićeno područje

Марија Стевановић
Marija Stevanović

16. 01. 2023. u 21:55

OPŠTINA Bijelo Polje pokrenula je postupak zaštite reke Ćehotine i proglašenje njenog toka zaštićenim područjem na delu toka koji prolazi kroz njenu teritoriju.

НАЈАВА ИЗ ЛОКАЛНЕ УПРАВЕ У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Ћехотина-заштићено подручје

Opština Bijelo Polje

Ovo je saopštio sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj u Opštini Bijelo Polje Jasmin Ćorović, koji ističe da Ćehotina celim svojim tokom pleni lepotom, neki delovi su postali atrakcija za putnike koji, novim regionalnim putem, kroz Bliškovo, Vodno, Vrulju putuju prema Pljevljima, te mesta za turističke rute koje su sve brojnije poslednjih godina.

- Sve su to razlozi, naravno, uz one ekološke, zbog kojih je Opština Bijelo Polje pokrenula postupak proglašavanja Ćehotine zaštićenim područjem, na svojoj teritoriji - kazao je Ćorović.

Inače, Opština Pljevlja je već pokrenula sličnu inicijativu na delu reke koji protiče kroz njihovu teritoriju, a postoje inicijative tamošnjih udruženja i NVO za planskim ulaganima kako bi najatraktivnije zone bile, uz svu raskoš koju je priroda stvorila,dobili dodatne sadržaje u cilju privlačenja i zadržavanja turista.

 -Inicijativa za zaštitu Ćehotine, rezultat je saradnje pomenutih nevladinih organizacija i ona je deo višegodišnje kampanje za zaštitu reka Jugoistočne Europe koju je organizacovala TNC. Pokrenuta je u saradnji s lokalnim partnerima u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji - ističe Ćorović.

On podseća da zaštitom reka i regiona uopšte, kroz koji protiču reke prelazeći državne granice, omogućavaju se razvojne šanse koje bi uz kvalitetnu valorizaciju omogućile dugoročnu dobrobit za stanovnike koji žive na tom području kojih je, nažalost, sve manje.

STUDIJA

Studiju zaštite prirodnog dobra – izvorište i vodotoka reke Ćehotine koja se nalazi na teritoriji opštine Bijelo Polje će izraditi Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, sa kojom je, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj sklopio ugovor o saradnji.

Ćehotina je duž svog toka od 125 kilometara uglavnom pitka, svakodnevno služi za napajanje stoke, a u letnjem periodu za navodnjavanje okolnih imanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića