ŠAMPION ZELENE ČOJE: Mijo Milović iz Nikšića vrhunski igrač bilijara

Veliša Kadić

15. 01. 2023. u 11:15

NEKADAŠNjI sjajni fudbaler velikog i "malog" fudbala u Nikšiću Mijo Milović (57) prvu ljubav i travnati teren kraj Bistrice zamenio je zelenom čojom bilijarskih stolova, sporta u kome takođe žanje uspehe kao što je to činio dok je tresao protivničke mreže.

ШАМПИОН ЗЕЛЕНЕ ЧОЈЕ: Мијо Миловић из Никшића врхунски играч билијара

Mijo Milović, Foto privatna arhiva

Igrao je u omladinskoj selekciji Sutjeske, bio najbolji "tobdžija", kapiten rivalskog Čelika, nosio dres nikšićkog Premijera, prvaka Jugoslavije u malom fudbalu. I onda iznenada, sasvim slučajno, kada je ušao u prostorije bilijar kluba Arkade kod poznatog sportskog radnika, nekadašnjeg karatiste Petra Mrvaljevića, rodila se nova ljubav - bilijarska!

- Kad sam prvi put ušao u salu bio sam zatečen divnom atmosferom, stolovima, štapovima, atraktivnim potezima igrača. Petar me je pitao da li bih pristao da vodim klub umesto njega, jer on zbog brojnih obaveza ne može da mu se u potpunosti posveti, prihvatio sam ne znajući da li ću uspeti. I kako je vreme prolazilo, moj bilijarski život počinje da se odvija. Sam, bez bilo čije pomoći, ulazim u tajne ove drevne magije koja u Crnoj Gori dugo traje - priča u razgovoru za "Novosti" Milović.

Seća se Mijo da je počeo sa grafitnim i drvenim štapovima pa malo-pomalo, dočekao da igra sa najboljim igračima onog vremena u Nikšiću, kao i Nikšićanima koji su živeli u Subotici, kao što su Vanja Čvorović ili pokojni Smako Rebronja iz Češke, gde je bio aktivan igrač i selektor juniorske selekcije te zemlje.

Milović je preko dve decenije neprikosnoven u gradu podno Trebjese u takmičenjima turnirskog karaktera, 2017. je među 250 takmičara stao u završnom mastersu u red 32 najbolja na Balkan turu, koji je za tri meseca u snukeru, koji je igrao iz hobija, dostigao brejk od 66 poena, verujući da će crnogorski takmičari kad-tad izaći na evropsku i svetsku bilijlar scenu, čim se obnovi Bilijar savez Crne Gore.

Priseća se naš sagovornik vremena kada je u karambolu bio neprikosnoven Mićan Nedović, koji je u Nikšić doneo sto "devetku", četiri stola za pul bilijar i tri za snuker.

Biljarda na Cetinju, Foto D. Milovanović

Nakon toga stvaraju se šampioni poput Stevana Krivokapića, a danas širom Crne Gore ponose se rezultatima Saše Koraća, Igora Jankovića, Saja Mehanovića, Salkovića, Radomira Šljukića, pa mlađih - Srđe Vukajlovića, Nikole Tadića, Danila Kilibarde, Ranka Kića Đurđevca i najmlađih Sava Đukića i Nikite Marojevića. Velike zasluge za razvoj ovog sporta u Crnoj Gori pripadaju svakako i Draganu Šćepanoviću iz Podgorice, koji je formirao nacionalni Bilijar savez, organizovao takmičenja, ali nažalost zbog mnogih faktora koja su se dešavala izvan sporta savez je prestao da funkcioniše.

- Sada smo opet na početku i verujem da ćemo obnoviti rad saveza. U Podgorici, Baru, Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom postoje kvalitetni klubovi, a na nama je da uz pomoć obnovljenog saveza i resornog ministarstva oformimo ligu, ozvaničimo takmičenje i krenemo pravim putem ka bilijar federaciji Evrope i Olimpijade - priželjkuje Mijo Milović.

BILjARDA NA CETINjU

VLADIKA Petar Drugi Petrović Njegoš voleo je da igra bilijar i preko te igre uvodio je postepeno svoje Crnogorce u nove tokove evropskog života i kulture. U pauzi bilijara uvedeno je ispijanje kafe, koje se kasnije odomaćilo u Crnoj Gori. Izgradnja Biljarde je od posebne važnosti za Crnu Goru i Cetinje. Pod njenim krovom su se nalazili Senat i perjanici, narodna kuhinja, biblioteka i kancelarija. Zgrada je 72 metra dugačka i 5,5 metara široka, sa 25 odaja - 11 u prizemlju i 14 na spratu. U centralnoj sobi po kojoj je cela zgrada dobila ime, Njegoš je namestio sto za bilijar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)