ZATRAŽILA ŠTO SKORIJI IZBOR SUDIJA: Predsednica Skupštine Crne Gore pisala Ustavnom sudu

M. SEKULOVIĆ

19. 12. 2022. u 19:54

PREDSEDNICA Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila dopis predsednici Ustavnog odbora Skupštine Simonidi Kordić u kome je zatražila da se što pre otpočne sa ponovnom procedurom izbora sudija.

ЗАТРАЖИЛА ШТО СКОРИЈИ ИЗБОР СУДИЈА: Председница Скупштине Црне Горе писала Уставном суду

Foto: V. K.

Ovo je saopšteno iz kabineta predsednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, " u cilju pravilnog i istinitog informisanja javnosti, imajući u vidu različite interpretacije poslednjih dešavanja u Crnoj Gori, posebno onih vezanih za izbor sudija Ustavnog suda Crne Gore.

- Imajući u vidu evropsku agendu države Crne Gore, kao i neophodnost postojanja funkcionalnog Ustavnog suda, smatram neophodnim što pre otpočeti ponovni postupak izbora sudija kako bismo obezbedili deblokadu institucije – napisala je Đurović.

Iz kabineta saopštavaju da je predsednica Đurović „svoju ustavnu i zakonsku obavezu ispunila 12. decembra - istog dana kada je, nažalost, propao još jedan pokušaj izbora sudija Ustavnog suda, i to zbog nepostojanja volje parlamentarne manjine da učestvuje u procesu i dâ doprinos da se konačno reši ovo pitanje, koje je preduslov za rešavanje i svih drugih gorućih pitanja u Crnoj Gori.

- Uvereni smo da će, nakon ovog objašnjenja, javnosti Crne Gore biti kristalno jasno da je predsednica Skupštine u potpunosti posvećena postupku izbora sudija Ustavnog suda sve do njegovog potpunog kompletiranja - kažu iz kabineta Đurović.

Konstatuju da se duboka institucionalna kriza u Crnoj Gori može rešiti jedino izborom sudija Ustavnog suda kao najviše sudske instance u državi, koja će u momentu kada bude potpuno funkcionalna, dati odgovore i na sva druga sporna pitanja oko kojih postoje neslaganja između političkih subjekata u Crnoj Gori.

- Tom cilju treba svi da daju maksimalan doprinos i da stave po strani kalkulacije i sitne partijske interese. Dobrobit građana i napredak države konačno moraju svima biti na prvom mestu, smatra Đurović.

Pismo je Đurović poslala 12. decembra 2022. godine, kada je saopšteno da sudije Ustavnog suda nisu izabrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest