"ĐUKANOVIĆ NEĆE ZAUSTAVITI IZBOR NOVE VLADE" Andrija Mandić - Lekić ostaje kandidat za mandatara

Novosti online

19. 12. 2022. u 18:54

PREDSEDNIK Nove srpske demokratije Andrija Mandić, izjavio je da, i ako predsednik države Milo Đukanović bude istrajao na kidanju svake komunikacije sa parlamentarnom većinom, to neće zaustaviti izbor nove vlade.

ЂУКАНОВИЋ НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ ИЗБОР НОВЕ ВЛАДЕ Андрија Мандић - Лекић остаје кандидат за мандатара

Foto: df

On je dodao da su izmene Zakona o predsedniku ustavne, te da je za usvajanje tog zakona postojao važan državni razlog na koji je Skupština imala ne samo pravo nego i dužnost.

- Dakle, uradili smo samo ono što bi uradio svaki parlament država članica EU i Saveta Evrope - rekao je Andrija Mandić u intrvjuu za podgoričke ”Vijesti”.

On je dodao da su potpisivanjem izmena i dopuna Zakona o predsedniku, od strane predsednika Crne Gore  Mila Ćukanovića, stvoreni neophodni uslovi da se otpočne s njegovom primenom.

- Taj zakon je usklađen s Ustavom Crne Gore i predstavlja detaljniju razradu člana Ustava o davanju mandata za izbor nove vlade, koji ranije nije želeo da poštuje predsednik Crne Gore. Zakon vraća mogućnost konsultacija predsednika države s parlamentarnim strankama i davanje mandata onome pojedincu koji ima podršku većine da sastavi vladu - rekao je Mandić.

On je napomenuo da Zakon ima i jedan član kojim se omogućava da se procedura imenovanja mandatara može završiti i ako predsednik odbije da prihvati kandidata Skupštine.

- Dakle, mi ćemo u potpunosti poštovati redosled poteza koje predviđa zakon i pozivamo predsednika Crne Gore da i on uradi ono na šta ga obavezuju Ustav i ovaj Zakon - rekao je Mandić.

Istakao je da, što se tiče odnosa sa međunarodnim partnerima, ne misli da će neko prekidati odnose s Crnom Gorom.

- Ne bi me iznenadilo da u budućim ocenama nova vlada bude više hvaljena od svih onih koje su ranije sastavljali baš ti međunarodni faktori - rekao je on.

Komentarišući izjavu kopredsedavajućeg Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i  pridruživanje EU i Crne gore Vladimira Bilčika da sa “snagama bliskim Moskvi” ne može biti napretka ka EU, Mandić je ocenio da se radi o kampanji koju već duži vremenski period vodi “nekolicina međunarodnih činovnika” koji su godinama sarađivali sa Đukanovićem.

- Zar nije prirodno i politički korektno da neki od tih čudnih gostiju koji posećuju našu kuću nijednom nisu izrazili želju za razgovorom sa političkim predstavnicima trećine građana Crne Gore? - upitao je on.

Mandić nije želeo da iznosi detalje o budućoj vladi, poručujući da će javnost uskoro biti obaveštena, ali je potvrdio da lider ”Demosa” Miodrag Lekić ostaje njihov kandidat za mandatara. 

Istakao je da  Demokratski front snažno podržava inicijativu Otvoreni Balkan, jer sve relevantne analize ukazuju da je ta asocijacija u interesu građana Crne Gore i da od nje svi mogu samo da dobiju, a da niko ništa ne može da izgubi, te da je priključenje Crne Gore toj inicijativi pitanje za aktuelnog premijera Dritana Abazovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024