MANS PROTIV ZAKONA O UPRAVNOM SPORU: Greške državnog aparata i činovnika plaćaće građani Crne Gore

I.D.S.

07. 11. 2022. u 18:03

NVO MANS apelovala je na poslanike da ne usvajaju izmene i dopune Zakona o upravnom sporu koji je na dnevnom redu sednice, a kojim je predviđeno da greške državne uprave plaćaju građani.

МАНС ПРОТИВ ЗАКОНА О УПРАВНОМ СПОРУ: Грешке државног апарата и чиновника плаћаће грађани Црне Горе

foto: NVO MANS

Kako navode u toj NVO, takvo zakonsko rešenje suprotno je i Ustavu i međunarodnim standardima, a najteže će pogoditi siromašne građane.

- Predloženim izmenama se ograničava pravo na pristup sudu, a sredstva koja se koriste nisu proporcionalna nijednom legitimnom cilju, krši se Ustavom zajamčeno pravo jednakosti svih pred zakonom, kao i odredba kojom se garantuje da niko ne može trpeti štetne posledice zbog obraćanja državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja – navode u MANS-u.

Kako dodaju, rešenjem iz Nacrta se nameće neproporcionalan teret građanima da snose sve troškove, bez obzira na uspeh u postupku ili sporu, čak i kada im je više puta povređeno pravo od strane organa vlasti.

- To će nesumnjivo odvratiti građane, posebno najranjivije kategorije stanovništva, od pokretanja postupaka i sporova za zaštitu njihovih prava. Ovo posebno, jer praksa pokazuje da Upravni sud gotovo nikada ne odlučuje u meritumu, već utvrćuje nezakonitost akata i vraća na ponovno odlučivanje, neretko i po više puta. U tim slučajevima troškovi građana se uvećavaju sa svakim novim ciklusom. Ovakvim rešenjem se građanima ograničava pravo na pristup sudu, što je u suprotnosti sa članom 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. U skladu sa članom 6 Konvencije, stranka mora imati pristup sudu i u vezi sa obeštećenjem i naknadom troškova koje je uzrokovala druga stranka, u ovom slučaju država - navode u saopštenju.

Upozoravaju da su upravni sporovi nesporno sporovi koji su pravno složeni i u kojima je neophodno angažovanje stručnih lica – advokata, te napominju da je izmenama zakona predviđeno da se troškovi ne nadoknađuju građanima, čak ni kada sud potvrdi da su im prava prekršena.

- Tako se ograničava pristup sudu, posebno građanima koje nemaju pravnih znanja, niti finansijskih mogućnosti da sami snose troškove advokata. Svako ograničenje pristupa sudu mora imati legitiman cilj, a sredstva koja se koriste moraju biti proporcionalna tom cilju. U konkretnom slučaju taj legitimni cilj je izostao, a od građana se zahteva da snose "preveliki teret", čime se narušava pravedna ravnoteža, a time i strankama krši pravo na imovinu, zajemčeno odredbom Člana 58. Ustava i članom 1 Protokola br. 1 uz Evropsku konvenciju – poručuju u NVO.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024