ZBOG LITIJA PRETI KRIVIČNA: U Nikšiću se danas nastavlja suđenje mitropolitu Joanikiju i osmorici sveštenika

V. KADIĆ

07. 11. 2022. u 07:00

U OSNOVNOM sudu u Nikšiću danas će biti nastavljeno suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika - Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću.

ЗБОГ ЛИТИЈА ПРЕТИ КРИВИЧНА: У Никшићу се данас наставља суђење митрополиту Јоаникију и осморици свештеника

Mitropolit Joanikije sa vernim narodom, Foto V. K.

Prema navodima iz optužnice, mitropolit Joanikije i sveštenici su 12. maja 2020. godine prekršili naredbe tadašnjeg ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti. Oni su tog dana u Nikšiću zajedno sa narodom sa Trga Šaka Petrovića krenuli u veličanstvenu litiju ulicama grada u kojoj je učestvovalo preko 30.000 ljudi.

Pre dve godine početak ovog suđenja označio je tada novu fazu u višemesečnim napetostima koja je u Crnoj Gori vladala u odnosima između sada već bivšeg režima Mila Đukanovića i Srpske pravoslavne crkve. I dok se država slepo držala priče o nužnosti poštovanja protivepidemijskih mera, ovo suđenje u Crkvi videli su kao nastavak progona.

- Šta drugo nego vid pritiska može da bude procesuiranje jednog episkopa i sveštenika zbog učešća u skupu sa čijom organizacijom nemaju nikakve veze. Vladika je štaviše javno istupao, tvrdeći da praznične litije neće biti, jer nisu ispunjeni uslovi za okupljanje naroda. Ovaj postupak vidimo samo kao nastavak pritiska države koji je ozvaničen usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti - kazali su tada u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Zatočeništvo u podrumu zgrade nikšićkog Centra bezbednosti osetio je prota Dragan Krušić, koji je ove godine obeležio tri decenije služenja SPC.

- Sve smo lako podneli zahvaljujući našem duhovnom vitezu vladiki Joanikiju, koji nas je bodrio i krepio, čak i pesme pisao, ali i vernom narodu Nikšića koji je stao uz nas.

Veliki broj policajaca smo znali jer su to ljudi koje smo mi sveštenici krštavali, kao i njihove porodice, dolazili u njihove kuće povodom krsne slave - kazao je za "Novosti" otac Dragan, duhovni pastir. - U ćeliji od oko desetak kvadrata, s prozorčićem kroz koji je svež vazduh dolazio jedino kada bi ga neko od policajaca sa spoljne strane otvorio, s drvenim krevetom bez jastuka, slavili smo Gospoda. Zatvoreničku sobu delio sam sa ocem Vasilijem Brborićem i ocem Nikolom Marojevićem. Nije nam bilo dozvoljeno da unesemo ni sredstva za higijenu.

MIĆOVIĆU, KAKVO JE VAŠE IMOVNO STANjE?

- Ustanite, Mićoviću! Kakvo je vaše imovno stanje?

Ovim rečima obratio se Igor Đuričković, predsednik sudskog veća Osnovnog suda u Nikšiću, tadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju.

- Nije pristojno da to pitate jednog monaha, jer monah nema lične imovine, a ima sve - kratko je odgovorio vladika Joanikije.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)