POSTUPANO PO ZAKONU: Uprava policije Crne Gore o prošlogodišnjim dešavanjima na Cetinju

V. K.

17. 09. 2022. u 19:29

POVODOM navoda u pojedinim medijima o prekoračenju nadležnosti nekih funkcionera i službenika Uprave policije, a vezano za događaje od 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju prilikom ustoičenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, oglasili su se iz Uprave policije Crne Gore.

ПОСТУПАНО ПО ЗАКОНУ: Управа полиције Црне Горе о прошлогодишњим дешавањима  на Цетињу

Foto D. Milovanović

Saopštenje prenosimo integralno:

- Javna okupljanja održana 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju predstavljaju jedan od većih izazova sa kojima su se suočili pripadnici Uprave policije. Zahvaljujući sprovedenim akitivnostima policije sve je prošlo bez ljudskih žrtava i težih posledica. 

MUP i Uprava policije imali su delikatan zadatak da nađu odgovarajući balans ostvarenja ljudskih prava (verskih prava i prava na javno okupljanje) i javne bezbednosti. S obzirom na činjenicu da su postojale planirane, pripremane i realizovane radnje pojedinaca i grupa lica usmerenih na izazivanje nasilja, pripadnicima Uprave policije su u postupanjima na Cetinju imperativ bili ljudski životi. Ne ulazeći u pozadinu ovih događanja, podsećamo javnost da se tog dana na Cetinju desilo nasilje, neredi, odnosno da je deo javnog okupljanja bio nasilan i organizovan.

Grupe lica su uspostavile blokade saobraćajnica, posedovale i koristile protiv policije kamenice, improvizovana zapaljiva sredstva i predmete, palice, gas maske, a došlo je i do upotrebe vatrenog oružja od strane okupljenih lica i izazivanja požara, te su samo adekvatnom i suzdržanom reakcijom policije sprečene teže posledice.  Već duži vremenski period se konstatuju napori pojedinaca da se ovi događaji prikažu jednoznačno uz relativizaciju svega što se ne uklapa u tu sliku. To uključuje i pokušaj brisanja činjenice da je grupa lica nasilno delovala i sprovodila napade na službenike Uprave policije. 

Službenici Uprave policije su u cilju odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, očuvanja života i imovine građana, preduzeli zakonom predviđene mere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Pripadnici policije su delovali profesionalno, jedinstveno i dostojanstveno, odolevajući pritiscima sa svih strana, dokazujući snagu institucija koje rade u interesu građana. Na Cetinju je povodom pomenutih događaja bilo angažovano preko 1.000 pripadnika Uprave policije, uz napomenu da je na neprijavljenim javnim okupljanjima bilo nekoliko hiljada lica.

Od preko 1.000 policijskih službenika za njih devet, uključujući i dva rukovodioca, pred nadležnim tužilaštvom se sprovode izviđajne radnje, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo, što će se svakako potvrditi ili demantovati, ukoliko bude osnova za pokretanje odgovarajućeg sudskog postupka. Komisija za ocenu okolnosti pod kojima su upotrebljena sredstva prinude 5. septembra na Cetinju utvrdila je da je upotreba sredstva prinude bila zakonita, a skladu sa članom 97 Zakona o unutrašnjim poslovima. Stoga je MUP za tih devet službenika Uprave policije obezbedio pravnu pomoć u navedenim postupcima.

Vredi podsetiti i da je 15 službenika Uprave policije povređeno tokom tih događaja na Cetinju. Radi se o lakšim telesnim povredama koje su zadobijene od predmeta kojima su lica koja su protestovala gađala policijske službenike, kao što su kamenice, metalni predmeti-šipke, staklene flaše, i drugi predmeti pogodni za napad i nanošenje povreda. Dodatno, nijedan građanin nije zadobio teže povrede, niti je došlo do težeg narušavanja zdravlja usled posledica trovanja.

Posebno navodimo da je netačno da su pomoćnici direktora - Miloš Rakonjac i Dragan Gorović - na bilo koji način uticali na službenike policije da izveštaje o upotrebi sredstava prinude sačinjavaju suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima. Rakonjac i Gorović su obavljali svoje  zadatke u skladu sa ovlašćenjima pomoćnika direktora i postupali su u skladu sa Zakonom i izdatim naređenjima.

Uprava policije izražava uverenje da će protekom vremena i tokom odgovarajućih postupaka javnost biti u prilici da neposredno i nedvosmislino čuje i vidi, odnosno bude upoznata sa prikupljenim dokazima koji ukazuju na ponašenje pojedinaca i grupa usmerno ka pripremanju, izazivanju, vršenju i pomaganju u vršenju nasilja i izvršenju krivičnih dela protiv policijskih službenika, javnog reda i imovine. U tom kontekstu bi bili jasniji i motivi pojedinih napada na integritet, kako policijskih straešina, tako i na Upravu policije u proteklom periodu - ističe se u saopštenju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri