DA SE "POTKRPE" DVA ĐAKA TREBA 500 EVRA: Uz besplatne knjige za učenike u Crnoj Gori manji trošak pred 1. septembar, ali izdaci i dalje veliki

I. D.STOJADINOVIĆ

20. 08. 2022. u 12:30

PRED svaki septembar roditelji školaraca moraju da obezbede ne malu svotu novca kako bi decu spremnu poslali u školu.

ДА СЕ ПОТКРПЕ ДВА ЂАКА ТРЕБА 500 ЕВРА: Уз бесплатне књиге за ученике у Црној Гори мањи трошак пред 1. септембар, али издаци и даље велики

Cena školske torbe i do 70 evra, Foto Z. Jovanović

Iako su udžbenici za osnovce od prošle godine besplatni, te su i troškovi smanjeni, kućni budžet je i dalje značajno na udaru u septembru, pa roditelji koji imaju dva đaka u tom periodu moraju izdvojiti i do 500 evra, za školski pribor, torbe, odeću, obuću, a tu su i udžbenici za one koji pohađaju srednju školu.

Prema trenutnim cenama u podgoričkim knjižarama samo za ranac je potrebno izdvojiti od 30 do 70 evra, zavisno od modela, brenda. Desetak svezaka mekog poveza i četiri tvrdih korica A4 formata, koliko je potrebno za jednog đaka, košta oko 10 evra, dok se pernice kreću od pet do 20 evra. Kada se na to dodaju troškovi pribora i to onog najpovoljnijeg i najskrominijeg - olovke, gumice, oštraljke, lenjiri, šestari, blok za crtanje, vodene boje, tempere, flomasteri i ostalo, trošak za jednog učenika iznosi minimalno 25 evra. Valja obezbediti i novu odeću i obuću. Par patika, trenerka, pantalone i majica, shodno aktuelnim cenama, izdatak su od najmanje 100 evra.

Da su besplatni udžbenici značajna olakšica, za "Novosti" kaže Jovana Adžić, majka dva osnovca, koja u septembru kreću u četvrti, odnosno sedmi razred. Ipak, naglašava da je septembar i dalje jako stresan period zbog troškova koji donosi početak škole.

- Oko 150 evra manje moramo da izdvojimo pošto su udžbenici besplatni. To jeste značajno manje, ali i dalje je roditeljima teško da decu spreme za školu onako kako bi trebalo i kako bi želeli, posebno imajući u vidu da je ove godine sve značajno skuplje. I bez troškova za knjige, 500 evra ćemo potrošiti sigurno, a to je više nego što zaradim za mesec - kaže Adžićeva.

Kristina Mihailović, Foto PR centar

Udruženje "Roditelj" već 12 godina organizuje humanitarnu akciju kako bi se porodicama koje su u socijalnoj potrebi obezbedio školski pribor za decu. Kako kažu u tom udruženju, svake godine im se za pomoć obrati više od 500 porodica, a ove godine, zbog značajno većih cena, očekuju da taj broj bude i veći.

Izazov

KRISTINA Mihailović ispred Udruženja "Roditelj" ističe da je osim udžbenika neophodno obezbediti još puno toga, što je izazov naročito za nezaposlene ili samohrane roditelje, kao i porodice sa više dece.

- Kada je reč o srednjoškolcima, problem je što i ne postoje setovi udžbenika za sve škole i razrede, već se to kombinuje, najčešće se kopiraju knjige, pa je trošak podnošljiv.

Početak školske godine je uvek stresan, jer je to period kada treba spremiti se za zimu i za školu. Tu je i rast cena svega, tako da nije lako - navodi Mihailovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!