PANIČE JER SMO PRESEKLI ŠVERC: Dritan Abazović kategoričan uoči današnjeg glasanja o sudbini Vlade na čijem je čelu

V. KADIĆ / M. SEKULOVIĆ

19. 08. 2022. u 07:30

HOĆE li Vlada Dritana Abazovića, posle nešto više od sto dana koliko je na okupu, preživeti današnji dan ili će poput prethodne Zdravka Krivokapića "položiti oružje"?

ПАНИЧЕ ЈЕР СМО ПРЕСЕКЛИ ШВЕРЦ: Дритан Абазовић категоричан уочи данашњег гласања о судбини Владе на чијем је челу

Foto Vlada CG

Inicijativa o kojoj će danas ukrstiti koplja crnogorski parlamentarci, jedna je od dve kojima se traži pad Abazovićevog kabineta. Prvu je potpisalo 36 poslanika bivšeg režima - DPS, SDP, SD, Liberalne partije i Demokratske unije Albanaca. Za obaranje vlade nedostaje još pet poslanika. Računica je da URA i SNP neće glasati protiv Vlade u kojoj su njihovi premijer, potpredsednici i ministri.

Ako manjine, koje nisu potpisnice inicijative, Forca i Bošnjačka stranka budu glasale za pad Vlade, dolazi se do broja 40 (od ukupno 81 poslanika), tako da za većinu nedostaje jedan glas. Ostalo je da se sačeka kako će se odrediti poslanici Demokratske Crne Gore, mada je mala verovatnoća da će njih devetoro pritisnuti "zeleno svetlo", jer su u međuvremenu zajedno sa DF, Pokretom za promjene, Demosom, Pravom i Ujedinjenom Crom Gorom pokrenuli "svoju" inicijativu za pad Vlade 2. septembra.

Partije bivšeg režima zameraju premijeru potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, izostanak rezultata u ekonomiji, a na "dušu" im se stavlja i da su "pokazivali nemoć da se odbrane od raznih unutrašnjih destruktivnih političkih uticaja što je izazvalo nesigurnost i ekstremizaciju politika u Crnoj Gori".

Foto Skupština CG

Abazović se, uoči današnje sednice, obratio javnosti, nabrojao postignute rezultate i sarkastično poručio - neka padne da osveži!

- Zatvorili smo otovreno pitanje sa najvećom verskom zajednicom Srpskom pravoslavnom crkvom i potpisali Temeljni ugovor. Pravda je krenula, došlo je do tektonskih poremećaja i reformi koje smo pokrenuli u tužilaštvu. Omogućili najveća hapšenja za kriminal i korupciju u istoriji. Čestitam tužiocima i motivišem ih da nastave još jače.

Završili smo korekciju zakona o poreklu imovine i on će brzo biti pred poslanicima.

Imovinu koja je pokradena, vratićemo građanima. Suzbijen je i šverc cigareta. Sve ovo desilo se za sto dana, a radimo još. Radimo da tešku jesen i zimu što spremnije dočekamo - kazao je Abazović.

Inače, u slučaju da se izglasa nepoverenje Vladi, onda ona prelazi u tehnički mandat do izbora nove ili vanrednih parlamentarnih izbora.

RELAKSIRAN

VIDEĆEMO šta će biti. Što se mene tiče ja sam potpuno relaksiran, kazao je Abazović, dodajući da je panika u vezi sa radom ove vlade prisutno što šverc cigareta, uz šverc kokaina predstavljaju okosnicu oko koje se finansiraju određene strukture, čak i političke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)