BORILOVIĆ PUNIO PUŠKU ČETIRI PUTA? Rezultati obdukcije žrtava i ubice u masakru na Cetinju narednih dana će biti dostavljeni Tužilaštvu

S. ĐOKIĆ - M.OBRADOVIĆ

18. 08. 2022. u 08:00

SA koliko je hitaca monstrum iz Medovine Vuk Borilović (34) u petak ubio svoje prve komšije i rođake na Cetinju, podatak je koji će biti poznat nakon što nalazi obdukcije budu dostavljeni podgoričkom Višem tužilaštvu.

БОРИЛОВИЋ ПУНИО ПУШКУ ЧЕТИРИ ПУТА? Резултати обдукције жртава и убице у масакру на Цетињу наредних дана ће бити достављени Тужилаштву

Forenzičar sa karabinom kojim je izvršen zločin, Foto AP

Do danas, kako nam je potvrđeno, to nije urađeno, ali će biti već narednih dana.

Upravo ovaj nalaz daće odgovor na pitanje koja je to povreda zaustavila dželata, odnosno koji metak je presudio pomahnitalom ubici. Zasada je procurio podatak da je u monstrumu završilo pet metaka, ali ne i iz koliko i kojeg oružja su ispaljeni.

Da li ga je u krvavom pohodu zaustavila policija ili Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, koji je takođe pucao u njegovom pravcu, odgovor će dati tek balističko veštačenje.

Dobro obavešteni sagovornici otkrivaju da je tog dana Borilović masakr počinio iz poluautomatske sačmare, u koju staje pet metaka, od čega jedan u cev oružja. Ako se zna da je Borilović usmrtio desetoro i ranio šestoro Cetinjana, jasno je da je pušku morao da napuni bar četiri puta.

- Reč je o poluautomatskom oružju italijanske proizvodnje i gde usled ispaljenja dolazi do rasprskavanja zrna, pa je i jedan hitac dovoljan da usmrti čoveka - pojašnjava naš sagovornik.

- Očigledno je da monstrum nije imao nameru da ostavi svojim žrtvama koje su mu se prve našle u vidokrugu ni najmanju šansu da prežive. Neke od njih je ciljao i pogodio u predelu glave.

Foto: Svetlana Đokić

Podatak o broju metaka, koji može da stane u oružje kojim je počinio zločin, jasno navodi i na zaključak da je monstrum iz Medovine morao da napravi najmanje tri pauze da bi napunio svoje oružje. Međutim, u ovom trenutku nije poznato koliko je ukupno hitaca ispalio prošlog petka kada je Dolinom Bogova sejao smrt. Takozvanom pauzom između ubistva ovih dana se bave i stručnjaci, koji su uglavnom zabrinuti za članove porodice Vuka Borilovića.

- Događaj na Cetinju ima elemente masovnog ubistva i ubilačkog pohoda, što znači da je ubijeno više osoba bez perioda za afektivno hlađenje između zločina. Može se svrstati u kategoriju dezorganizovanih ubica, što znači da je najverovatnije u pozadini neki mentalni poremećaj, kao što su psihoza, zavisnost... - kaže LJubica Čurović, socijalni radnik iz Beograda.

Ona napominje da je klasični počinilac ovakvog tipa ubistva osoba koja je imala više problema u svom životu i kod koje dolazi do momenta kada "kap preliva čašu" i ona svoj bes iskaljuje nad osobama koje mogu, a i ne moraju biti povezane sa njenim problemima.

- Do ovakvih ubistava obično dolazi spontano, iz afekta. Ovakve osobe se teško uklapaju u društvo i njihov poremećaj je obično posledica različitih događaja tokom detinjstva i odrastanja, što se uklapa sa slikom koju su dale komšije, da je oduvek bio čudan i da mu se brat još kao mladić ubio - rekla je Čurovićeva.

Ona kaže da u suštini punu sliku o tome u kakvom je stanju bio Vuk još nemamo, ali se može pretpostaviti na osnovu trenutnih informacija o čemu je reč.

- Ono na šta treba da se obrati posebna pažnja u ovom slučaju jeste rizik od krvne osvete, zbog čega je porodica Vuka Borilovića sklonjena na sigurno mesto. Slobodno se može reći da, osim direktnih žrtava ovog zločina i njihovih porodica koje će do kraja života imati posledice ovog nemilog događaja, i Vukova porodica trenutno, ali i u narednom periodu prolazi kroz određen vid sekundarne viktimizacije - objašnjava naša sagovornica.

Vuk je bio otac troje dece, Foto "Fejsbuk"

Porodica je sa razlogom izmeštena iz sredine u kojoj je boravila ceo život, što kod dece sigurno izaziva ogroman stres, jer ona imaju slabije kapacitete za nošenje sa traumom bilo kog vida, a pored toga, svakodnevno slušaju negativne stvari o svom ocu jer je to trenutno glavna tema u Crnoj Gori.

- Naročito otežavajuću okolnost pravi i to što se masakr desio u malom mestu, gde se svi poznaju i u rodbinskim su vezama, pa takva sredina za odrastanje dece predstavlja izuzetno nepovoljno tlo za dalji psihološki razvoj. U ovakvim slučajevima najbolje bi bilo da se porodica odseli - zaključuje Čurovićeva.

KO JE SVE PUCAO

- Veštaku balističaru tek treba da budu dostavljene naredbe i izveštaji kriminalističke policije o broju izuzetih čaura, ali i same čaure kako bi se utvrdilo ko je sve i iz kojeg oružja tog dana pucao, pa samim tim i koliko je hitaca ispalio Borilović - kazao je sagovornik "Novosti" iz istrage, koji očekuje da ovaj nalaz bude urađen u rekordnom roku.

OZBILJNE POSLEDICE PO DECU

- U jednom momentu, žena i deca Vuka Birilovića će se vratiti u svoj dom, a kad se to desi, pitanje je kako će biti prihvaćeni od sredine, da li će ih osuđivati i odbacivati, što može da ostavi ozbiljne posledice na mentalno zdravlje dece, koja još odrastaju i formiraju svoju ličnost. Naravno da postoji razumevanje za bol porodica žrtava, ali treba imati na umu da Vukova deca i žena nisu krivi za ovaj zločin i da ne treba da dođe do novih žrtava - kaže Čurovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOMŠIJINE KOZE MU POJELE KUKURUZ: Vidite kako mu se osvetio - sam, bez suda i policije! Sad mu preti robija