LUKA BAR OBELEŽILA 116 GODINA: Radnici za jedinstvenu luku, menadžment najavio rekorde u poslovanju, dobit 3,5 miliona evra

B. D.

28. 06. 2022. u 08:38

LUKA Bar obeležava 116 godina postojanja i tim povodom na svečanosti upriličenoj u hotelu Sidro sumirani su rezultati i predstavljeni planovi za naredni period, a za 55 radnika koji u ovom preduzeću rade tri, dve i deceniju, kao za pet penzionera uručene su nagrade i zahvalnice.

ЛУКА БАР ОБЕЛЕЖИЛА 116 ГОДИНА: Радници за јединствену луку, менаџмент најавио рекорде у пословању, добит 3,5 милиона евра

foto: B. Dabić

- Ova godina će biti rekordna za Luku Bar i po količini pretovarene robe, i po ostvarenim prihodima. Za prvih šest meseci, pretovar će biti preko milion i 60 hiljada tona, što u potpunosti odgovara projekciji postavljenoj u ambicioznom biznis planu za 2022. godinu. Finansijski rezultat je izuzetno značajan, on će biti preko 3,5 miliona evra dobiti, što je značajan skok u odnosu na sve prethodne godine - kazao je izvršni direktor AD Luka Bar Ilija Pješčić.

Izražavajući zadovoljstvo zbog potpisanih novih ugovora, Pješčić je izdvojio važan ugovor za poslovanje Luke Bar potpisan sa Eliksir grupom, jednom od najznačajih firmi u Srbiji u oblasti proizvodnje i prerade veštačkog đubriva, sa firmom Drenik, kao i ugovor sa "Similative Green Industries", u obavljanju delatnosti u Slobodnoj zoni.

- Ovaj ugovor, kojim se valorizuju kapaciteti Slobodne zone, u pravom smislu te reči, osim izuzetnog značaja za lučko poslovanje, ostvariće benefite za celi grad Bar. Naime, nakon što se zaokruži planirana investicija u iznosu od 10 miliona evra, izgradnje postrojenja za reciklažu, biće otvoreno preko 40 novih radnih mesta - kazao je Pješčić.

foto: B. Dabić 

Predsednik Odbora direktora Marko Nišavić kazao je da prazna obala Volujica i vezovi bez brodova i tereta nisu slika koju bi iko od nas poželeo da vidi. 

- Pozicija Luke Bar i njene komparativne prednosti su poznate, ali isto tako infrastruktura je na nivou koji zahteva nastavak ulaganja započetog još u prethodnom investicionom ciklusu pre par godina. Usvojeni razvojni, strateški dokumenti su obaveza, ali takođe i prilika da zajedno sa zaposlenima, manjinskim akcionarima, partnerima razvijamo mrežu koja će uticati na poboljšanje poslovnih rezultata i zadovoljstva svih prethodno pomenutih. Ipak, ono što je najbitnije, potrebno je ulagati u ljude - kazao je Nišavić.

Predsednik Sindikalne organizacije Luka Bar AD Alis Šabotić podseća da 

Sindikat već inicirao rešavanje pojedinih problema.

- Pitanja nedeljnog odmora, uvođenje prekovremenog rada, proveru radnih sposobnosti pri zapošljavanju su trenutno ključna pitanja za sindikat i zato želim da ih posebno naglasim večeras.

U sindikatu Predsednik Sindikata lučkih radnika Luka Bar Vladimir Obradović kaže da Dan Luke Bar jedan je od najznačajnijih datuma za građane Bara i cele Crne Gore. 

- Da se borimo da se Luci pripoje privatizovani delovi. Luka Bar je nasušna potreba i grada i države. Želim ponovo da vidim 15 brodova na sidrištu i 1000 radnika u smeni - kazao je Obradović. 

Ispred radnika koji u Luci Bar obeležavaju 10, 20 ili 30 godina rada, kao i ispred penzionera, zahvalio se Deda Đelović. On je viziju budućnosti i progresa Luke Bar predstavio kroz tri želje. 

- Prva je želja da u narednom periodu bude uobičajeno da vidimo ovde ogromne brodove od 100 hiljada tona ili blizu toga, što je, naravno, ako to konkretizujemo, želja da u Luci dinamika rada bude na visokom nivou, da samim tim obim pretovara i svi izvedeni parametri budu na najvišem mogućem nivou. Drugo je, iz mog iskustva, činjenica da sam u 20. godini moga staža svedočio nabavci prve nove lučke dizalice. E sada, iz toga prozilazi naredna želja, da nabavka takvih kapitalnih sredstava mehanizacije, odnosno unapređenje tehnologije rada i investiranje u lučku infrastrukturu i supfrastrukturu postanu deo rutine poslovanja i da na taj način konstantno unapređujemo našu luku kao sistem. I treća želja je da više milion i 700 tona iz 2017. godine u ovom periodu kada je Luka restrukturirana ne bude ciljna vrednost, nego da bazna vrednost za svaku narednu godinu bude prvo 2 miliona tona, koje verujem da ćemo dostići u ovoj godini, a onda iz godine u godinu sve više - kazao je Đelović.

Dakle, jednom rečju, istakao je Đelović, ono što su moje želje i želje posebno koleginicama i kolegama koji slave neke jubileje sa manjim ciframa i ostalih kolega, da sve ono što su elementi strukture luke se kontinuirano uanpređuju.

- Konačno da dođemo do konkretnog, vidljivog iskaza onog globalnog cilja o kome decenijama govorimo u različitim formama – da Luka postane lukom od regionalnog značaja, zaključio je Đelović.

BONUS VIDEO:

U LAŽI SU KRATKE NOGE: Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)