DRITAN DA SE IZJASNI O SPC: Mitropolija reagovala na opasne izjave crnogorskog ministra odbrane Raška Konjevića

V. K. - M. S.

02. 06. 2022. u 09:11

SOCIJALDEMOKRATSKA partija (SDP) u Crnoj Gori, članica tima premijera Dritana Abazovića, nastavila je politiku protiv Srpske pravoslavne crkve. Ovog puta samo nekoliko sati nakon što je Abazović izjavio da bi odmah potpisao Temeljni ugovor sa SPC.

ДРИТАН ДА СЕ ИЗЈАСНИ О СПЦ: Митрополија реаговала на опасне изјаве црногорског министра одбране Рашка Коњевића

Foto: Z. Jovanović

Čašu žuči prelila je izjava lidera SDP i ministra odbrane Raška Konjevića koji je, na sastanku sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, ukazao na to da Crna Gora godinama trpi uticaj treće strane, te da je u bliskoj prošlosti bilo teško objasniti međunarodnim partnerima distinkciju između obaveštajne i religiozne strane jedne verske zajednice, kao produžene ruke malignog političkog uticaja trećih strana.

To je izazvalo oštru reakciju Mitropolije na Cetinju, koja je pozvala Vladu Crne Gore da se jasno i nedvosmisleno distancira od izjava Konjevića. Advokat Zoran Lazarević, predsednik Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske i član Pravnog saveta MCP, optužio je ministra Konjevića da iznosi neistine.

- Opanjkavanje verskih zajednica u Crnoj Gori pred međunarodnim diplomatama i ničim argumentovano izmišljanje njihovog antidržavnog delovanja, zarad dezinformisanja domaće i strane javnosti, nedelo je ministra Konjevića, koje zahteva neki vid sankcije i regulisanja ovakvog ponašanja visokog predstavnika državne vlasti - ističe se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske, koje je potpisao advokat Zoran Lazarević. - Reč je o Konjevićevoj neukusnoj potrebi za dodvoravanjem pred inostranim adresama koja je ispod svakog nivoa diplomatskog dostojanstva. Na stranu i činjenica da nam je svima poznata anticrkvena, antisrpska i mrziteljska politika partije iz koje ovaj ministar dolazi. Ostaje nejasno, kome i kakvu korist mogu doneti ovakve manipulacije i blamiranja crnogorskog ministra odbrane kada govori o obaveštajnoj strani jedne verske zajednice i političkom uticaju nekakve treće strane koji navodno dolazi preko te verske zajednice.

Advokat smatra da bi bilo neophodno da crkva i javnost saznaju radi li se ovde o agendi Vlade u odnosu na crkvu.

U međuvremenu, oglasio se i generalni sekretar SDP Ivan Vujović, tražeći od nadležnih da imaju jednak tretman kada je reč o ugovornm odnosima sa nekanonskom Crnogorskom pravoslavnom crkvom i SPC!

DEMONSTRANTI PROTIV USTOLIČENjA

CEO vrh SDP bio je protiv ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju. Među demonstrantima na Cetinju su se 4. i 5. septembra 2021. našli aktuelni šef diplomatije Ranko Krivokapić, ministar odbrane Raško Konjević i poslanica Draginja Vuksanović Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati