REŠENJE - MANJI PDV I OGRANIČENE CENE: Mere za ublažavanje krize u Crnoj Gori još na nivou predloga zbog političke blokade

I. D. STOJADINOVIĆ

16. 03. 2022. u 08:38

UOČI najnovijeg, drastičnog povećanja cena goriva koje bi moglo dodatno da uveća i ostale cene robe i usluga, Vlada Crne Gore najavila je set mera, koji bi uz predlog smanjenja akciza trebalo da ublaži posledice krize i podrži građane i privredu i to kroz subvencije za poljoprivrednike i smanjenje poreza na dodatu vrednost za nekoliko osnovnih životnih namirnica.

РЕШЕЊЕ - МАЊИ ПДВ И ОГРАНИЧЕНЕ ЦЕНЕ: Мере за ублажавање кризе у Црној Гори још на нивоу предлога због политичке блокаде

Foto I. D. S.

Prema oceni ekonomskog analitičara Veska Pejaka, predložene mere su dobre, ali kratkoročne, a smatra da bi uz njih trebalo ograničiti cene konkretnih proizvoda, kako bi se sprečilo da se trgovci dodatno "ugrađuju".

Tri Vladina resora pripremila su predlog mera kojim bi trebalo da se u kriznim vremenima podrže građani i privreda. Konkretno, predlažu da se PDV na ulje i brašno, koje su građani prethodnih dana nemilice kupovali, privremeno ukine, a da se porez smanji na sedam odsto za so. Plan je da se subvencionišu poljoprivrednici koji uzgajaju krompir i pšenicu, i obezbedi 2.500 plastenika za sadnju povrća. U sklopu tog predloga, o kojem bi trebalo da se Vlada izjasni u četvrtak, već predloženo smanjenje akciza na gorivo umesto 20, biće 40 odsto.

Foto D. Balšić

Evrosuper 95 i 98 u naredne dve sedmice koštaće 1,74 evra, odnosno 1,78 evra po litru.

Od toga, 55 centi se plaćaju akcize, a kada bi se one smanjile za predloženih 40 odsto, cena benzina bila bi za 27 centi niža. Evrodizel, za koji se za litar od juče plaća rekordnih 1,74 evra, izmenama Zakona o akcizama koštao bi 21 cent manje.

Ipak, svi aktuelni predlozi i moguće mere za lakše prevazilaženje krize, do daljeg će ostati samo predlozi, s obzirom na blokadu Parlamenta i političku krizu kojoj se kraj ne nazire. Tako je Crna Gora ostala gotovo jedina država koja nije sprovela niti jednu meru kojom bi ublažila krizu i poskupljenja koja su pogodila skoro sve države na kontinentu.

Ukoliko bi se, nekim čudom, Vladine mere uskoro ipak usvojile, građani bi mogli lakše da dišu, ali bi one boljitak donele samo kratkoročno, smatra Pejak. Uz njih, kako ocenjuje, morale bi se i ograničiti cene osnovnih životnih namirnica, "jer će se trgovci brzo ugraditi u nove cene".

- Ovde se ne radi o nestašici ovih proizvoda, već je ona veštački izazvana. Drugim rečima, iz nekog centra se diktira promet ovom robom. Drugi deo problema je strah građana da neće biti dovoljno goriva, brašna i ulja i ostalog, pa prave zalihe - navodi Pejak.

Vesko Pejak, Foto facebook

Alternativa, u kojoj je Pejak koordinator, u cilju lakšeg prevazilaženja krize, Vladi je podnela inicijativu kojom se predlaže ukidanje PDV na sve domaće proizvode.

- Na taj način bi se stimulisala domaća proizvodnja, a prednost od 21 odsto u ceni dala bi domaćim proizvođačima mogućnost da se takmiče sa uvoznicima. Vremenski rok ove mere ne bio kraći od tri godine, jer poljoprivreda zahteva dugoročna ulaganja - navode u Alternativi.

GRAĐANE ŽRTVUJU ZBOG PODRŠKE ZAPADA

DA Crna Gora nije Rusiji uvela sankcije, Pejak tvrdi da bi u Crnoj Gori cene brašna, ulja, šećera i drugih proizvoda bile drastično manje.

- Gorivo bi nam sigurno bilo najjeftinije u Evropi. Ali je crnogorska vlada odlučila da žrtvuje svoje stanovništvo u zamenu za podršku Zapada - poručuje Pejak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju