BENZIN PRŽI NOVČANIK: Izmene Zakona o akcizama čekaju rešenje političke krize u Crnoj Gori

Z. Z.

28. 02. 2022. u 08:42

PREMA sadašnjim prognozama, u poslednjem danu februara opet će cene goriva biti veće.

БЕНЗИН ПРЖИ НОВЧАНИК: Измене Закона о акцизама чекају решење политичке кризе у Црној Гори

Foto Z. Jovanović

Procene su za oko pet centi po litru. Vlada je predložila izmene zakona o akcizama prema kojim bi taj namet mogao biti smanjen 20 odsto. Neizvesno je, zbog sadašnje političke krize, kada će narodni predstavnici u Parlamentu raspravljati o tom predlogu.

Već 14 dana u Crnoj Gori na snazi su rekordne cene goriva, pa litar benzina košta 1,54, odnosno 1,58 evra. I dizel je na istorijskom maksimumu, pa litar vozači plaćaju evro i 42 centa. Prema sadašnjim analizama, poskupljenju nije kraj, već od utorka biće skuplje i do sedam centi. Analitičari kažu da rastu cena nije kraj, jer je barel na londonskoj berzi dostigao preko 100 dolara, a naruku, kako kažu, ne ide ni trenutna rusko-ukrajinska kriza.

- Zakasnela je reakcija države. Izmene zakona o akcizama je trebalo predložiti mnogo ranije kako bi se stavila pod kontrolu cena goriva - prokomentarisao je Vasilije Kostić, ekonomski analitičar.

I Aleksandar Damjanović, ekonomista, smatra da Vlada kasni sa izmenama.

- Vlada je mnogo ranije trebalo da obezbedi tridesetodnevne zalihe. Uslova je bilo, jer je trebalo popuniti skladišne prostore koje Crna Gora ima u Lipcima i Luci Bar. To nažalost nije učinjeno - poručio je Damjanović.

PRIHODI

ZBOG smanjenja akciza na cenu goriva za 20 odsto, Vlada, sada, u tehničkom mandatu je predvidela da prihode nadoknadi tako što bi oporezovala neduvanske proizvode, ali postupno. Povećavala bi se akciza na kilogram duvanske smese, i to od 1. juna do 31. decembra - 100 evra po kilogramu, od 1. januara do 31. decembra 2023. - 145 evra, dok bi od 1.  januara 2024. bila - 190 evra po kilogramu, precizirali su iz Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)