LOŽ-ULJE MUTI LIM: U Bijelom Polju nastavljeni teški ekološki incidenti na ovdašnjoj reci

M. SEKULOVIĆ

15. 03. 2022. u 07:39

NA području Bijelog Polja nastavljena je serija teških ekoloških incidenata, za koje je do sada malo ko odgovarao, ali, akteri poslednjeg su otkriveni i kažnjeni.

ЛОЖ-УЉЕ МУТИ ЛИМ: У Бијелом Пољу настављени тешки еколошки инциденти на овдашњој реци

Foto Mreža NVO Sjever

Državni inspektor za vodoprivredu Dragan Šekularac nakon uviđaja izrekao je na osnovu kršenja odredbi Zakona o vodama prekršajnu kaznu "Put grosu" iz Bijelog Polja i odgovornom licu u firmi, zbog toga što su u Lim ispustili štetne materije.

Šekularac kaže da su iz kompanije priznali da je greškom radnika došlo do izlivanja u Lim manje količine nafte, prilikom čišćanja sistema za grejanje. Postupajući po prijavi jednog građanina, inspektor je obišao teren.

- Prilikom obilaska reke na području za koje je prijavom tvrđeno da se oseća neprijatan miris nafte, nisu pronađeni nikakvi tragovi izlivanja nafte u reku. Moram reći da prijava nije podneta odmah kada se, kako je tvrđeno, osetio takav miris u okolini - kazao je Šekularac, koji ističe da su pooštrene inspekcijske kontrole, ne samo na Limu.

Foto Mreža NVO Sjever

Na teren su izašli i predstavnici nevladinog sektora.

- Naši aktivisti su obišli teren i trasu kanalizacionih cevi i šahtova koji od zgrade preduzeća "Put gros" vode podred mlekare i dalje prema Limu i konstatovali da se celim područjem širi nesnosan smrad nafte, a da se na ispustu kanalizacione cevi nalaze pena i mrlje naftnih derivata koje se bez ikakvog tretmana, direktno ulivaju u vodotok. Ovo je samo jedan u nizu učestalih incidenata koji izazivaju fabrike, a koji nažalost imaju poguban uticaj na kvalitet vode reke Lim - kaže Milorad Mitrović, iz Mreže NVO Severa.

Kako ističi iz ove NVO, voda Lima i njegovih pritoka je inače vrlo lošeg kvaliteta, jer se sva gradska kanalizacija i otpadne vode i industrije i drugih zagađivača ispuštaju u pritoke ili direktno u reku.

- Brojni individualni stambeni i poslovni objekti, ilegalne auto-praonice kojih ima više od 200, svoje otpadne vode su "izveli" direktno u vodotok jer nemaju septičke jame - objašnjava Mitrović. - Svakodnevno se možemo nagledati kako fekalije iz toaleta, štala i drugih objekata teku Lješnicom ili drugim pritokama, a da se niko zbog toga ne uzbuđuje niti nadležne službe, prvenstveno Komunalna inspekcija i policija ne reaguju i ne kažnjavaju.

I ZAGAĐIVAČI VOLE LIM

ZAMENIK izvršnog direktora preduzeća "Put gros" Edin Ramović, tvrdi da se greškom jednog od radnika u kolektorsku cev izlilo 20 litara nafte, o čemu u firmi nisu bili obavešteni.

- Inspekcija je utvrdila da nema ekološke štete većih razmera. Ovo je prvi put da nam se dešava i što je najvažnije nije bilo nikakve štete po Lim koji svi volimo - kaže Ramović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)