NEZAPAMĆEN POMOR RIBE: Policija obavila uviđaj na mestu ekološkog akcidenta kod Valjeva

B. PUZOVIĆ

20. 07. 2021. u 06:21

U KOLUBARI, nizvodno od mosta u Divcima kod Valjeva, prema Slovcu, odnosno Lajkovcu, dogodio se pomor ribe, tvrde dobro upućeni, do sada nezabeležen u ovoj reci!

НЕЗАПАМЋЕН ПОМОР РИБЕ: Полиција обавила увиђај на месту еколошког акцидента код Ваљева

Foto G. Živanović

Na potezu od samo stotinak metara, izvađeno je više od pola tone uginule bele ribe.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, policija je obavila uviđaj, za analizu su uzeti uzorci uginule ribe i vode, nizvodno od mesta gde se u Kolubaru uliva kanal iz farme junadi u mioničkom selu Radobiću, koja je vlasništvo firme "Stočar" iz Uba. Prema prvim procenama, pomor ribe dogodio se kada su u reku, najverovatnije, ispušteni amonijak i osoka sa farme. Štetne materije juče su stigle nizvodno i do Lajkovca. Osnovno javno tužilaštvo u Mionici, saznajemo, protiv odgovornih će pokrenuti predistražni postupak.

- Trovanje je počelo u Divcima, najviše ribe uginulo je na potezu od Veselinovca do Mlađeva, voda je bila crna, sa izraženom penom na površini - objašnjava Dušan Novokmet, iz ribočuvarske službe firme Cassini fishing, koja se stara o Kolubari.

- Analiza vode na licu mesta pokazala je da u reci nema kiseonika, dalje pretrage u nadležnoj laboratoriji će pokazati da li je bilo otrovnih materija, a uzorci uginule ribe poslati su u Veterinarski institut u Beograd. Utvrđujemo razmere štete izazvane pomorom ribe, koja je svakako ogromna. Najviše je stradao skobalj, klen i mrena, a iz Kolubare smo izvlačili i uginule primerke soma i sitnije bele ribe.

Foto G. Živanović

Nadzor

Utvrđeno je da je osoka iz sabirnog bazena farme ispuštana u kanal, koji u dužini od oko 1,4 kilometara vodi do reke Kolubare - stoji u izveštaju republičkog vodnog inspektora Vesne Vujić. - U momentu pregleda, obustavljeno je dalje ispuštanje. Voda reke Kolubare nizvodno od uliva kanala je tamne boje, sa prisutnim mirisom stočne osoke, koja potiče iz kanala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju