DALI SU NAJVREDNIJE - ŽIVOT: Gradonačelnik Nikšića najavio podršku Udruženju boraca ratova devedesetih

V. K.

07. 03. 2022. u 06:34

NA inicijativu Udruženja boraca ratova od 1990. u Crnoj Gori, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević razgovarao je sa predstavnicima porodica boraca bivše JNA iz nikšićko-šavničke grupe nad kojima su pripadnici hrvatske paravojske u aprilu i maju 1992. godine počinili surovi ratni zločin.

ДАЛИ СУ НАЈВРЕДНИЈЕ - ЖИВОТ: Градоначелник Никшића најавио подршку Удружењу бораца ратова деведесетих

Kovačević sa članovima Udruženja / Foto Udruženje boraca

Tom prilikom predsednik Opštine Kovačević je istakao da se ne smeju zaboraviti oni koji su život izgubili braneći svoj narod i državu.

- Sramno je kako su se bivša lokalna uprava i država u prethodnom periodu odnosile prema ljudima koji su ovoj zemlji dali ono najvrednije - svoj život. Mi ćemo dati doprinos da otpočnemo novi odnos prema junacima koji su branili životima slobodu i svoj narod i koji ne smeju biti zaboravljeni - kazao je Kovačević i najavio podršku aktivnostima Udruženja boraca u borbi za prava, istinu i pravdu.

Direktor Udruženja boraca Radan Nikolić podsetio je da se 5. marta 2022. navršilo 18 godina od dopremanja posmrtnih ostataka rezervista iz nikšićko-šavničke grupe na Trg vojvode Šaka Petrovića u Nikšiću i predočio da se u aprilu i maju ove godine navršava trideset godina od zločina počinjenog nad njima u splitskom logoru "Lora", Duvnu i na drugim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- Zločini koji su devedesetih počinjeni nad crnogorskim državljanima, pripadnicima JNA, prošli su nekažnjeno zbog političkog dogovora državnog vrha Crne Gore i Hrvatske da se ti zločini zataškaju i nametne ratna krivica Srbiji, pripadnicima JNA i srpskom narodu - naveo je Nikolić.

AKTIVNOSTI

NIKOLIĆ je najavio razne aktivnosti među kojima su od posebne važnosti izmena pomenutog sporazuma hrvatskog i crnogorskog tužilaštva, okrugli sto na regionalnom nivou, obezbeđenje svedoka. U planu je i izrada dokumentarnog serijala o "Lori" u produkciji RTV Nikšić i promocija drugog izmenjenog i dopunjenog izdanja spomen-knjige "Zadnja linija odbrane", čiji je priređivač Udruženje boraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije