KUTAK ZA STVARAOCE: Osniva se Srpski centar "Filip Višnjić"

V. K.

08. 02. 2022. u 12:31

ISTAKNUTI književnik Aćim Višnjić (na slici desno) najavio je osnivanje Srpskog književnog i kulturnog centra u Nikšiću koji će nositi ime epskog pesnika, Filipa Višnjića.

КУТАК ЗА СТВАРАОЦЕ: Оснива се Српски центар Филип Вишњић

Foto Arhiva Novosti

Razlozi za ovaj korak su, kako je, za "Novosti", naveo, da se afirmišu nova književna dela srpskih pisaca i da u Crnoj Gori srpski stvaraoci dođu do izražaja, posebno mladi.

Foto Arhiva

- Vrata ovog centra će biti širom otvorena svakom Srbinu stvaraocu, ma gde se nalazio pod nebeskim šarom. Interesovanje je jako veliko jer su ljudi u ogromnom procentu nezadovoljni. Tvrdim da se ni na jednoj održanoj književnoj manifestaciji u Crnoj Gori i Nikšiću, nije mogao pojaviti neko osim oktroisanih pisaca koji za sebe smatraju da su njegošolozi i da su nezamenljivi. Ovaj centar biće epicentar književnog i kulturnog srpskog sveta. Imamo ambiciju da pokrenemo izdavačku delatnostt i da afirmišemo mlade pisce, a ne neke privilegovane ljude koji ne samo da nisu pravi pisci nego su prosto rečeno - piskarala - kaže Višnjić, izražavajući nadu da će sa gradskim vlastima u Nikšiću postići dogovor i vrlo brzo rešiti pitanje prostora za delovanje,

Najavu osnivanja Srpskog književnog i kulturnog centra "Filip Višnjić" pozdravio je Hadži Bogoljub Boban Velimirović iz Podgorice.

- Radujem se što će srpski stvaraoci konačno dobiti svoj reprezentativni kutak za rad, moći da objavljuju svoja dela. Velika podrška Višnjiću i njegovim saborcima po peru -

kaže Velimirović.

Predsednik Srpskog književnog i kulturnog centra biće Aćim Višnjić, dok će mesto potpredsednika obavljati poznati književnik Čedo Baćović, praunuk glasovitog crnogorsko-hercegovačkog vojvode Maksima Baćovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!