I PASOŠI DELE DRŽAVU: Odluka Vlade o sticanju crnogorskog državljanstva počinje da se primenjuje od danas

V. K.

21. 02. 2022. u 08:15

ODLUKA Vlade Crne Gore o sticanju državljanstva prijemom je na snazi i zvanično će početi da se primenjuje danas.

И ПАСОШИ ДЕЛЕ ДРЖАВУ: Одлука Владе о стицању црногорског држављанства почиње да се примењује од данас

Foto Arhiva

Od same najave ove odluke, koja je doneta na elektronskoj sednici 4.februara dok se u Skupštini vodila rasprava o nepoverenju Vladi, koalicija "Crno na bijelo" i opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista pokušavaju da je ospore.

Uslov za ostvarivanje prava na sticanje državljanstva prijemom je do sada iznosio 10 godina neprekidnog (stalnog) boravka, ali izmenama se sada zahteva minimum pet godina stalnog boravka i pet ili više godina privremenog boravka. Iz inicijative "Mi znamo ko smo" saopštavaju da to znači da čim nova odluka stupi na snagu, svi građani koji ispunjavaju taj uslov i imaju odgovarajuću potvrdu, mogu i treba da predaju novi zahtev za prijem u crnogorsko državljanstvo.

- Što se tiče uslova koji predviđa da je potrebno dostaviti i dokaz o otpustu iz stranog državljanstva, obaveštavamo da je moguće zahtev za prijem u crnogorsko državljanstvo predati i uz obezbeđen dokaz da je postupak za otpust iz državljanstva druge države tek pokrenut (da je predat zahtev), a ne i da je on okončan. Ovaj zahtev je moguće podneti i nadležnim ambasadama, ističe se u saopštenju uz poziv zainteresovanima da podnesu zahtev za prijem u državljanstvo koji će biti uvažen čak i u slučaju eventualne kasnije izmene kriterijuma.

Ilustracija V. N.

Ekspert za statusna pitanja stranaca Bojan Bugarin procenjuje da bi od 3.000 do 5.000 ljudi na osnovu nove odluke Vlade moglo u narednih godinu dana da aplicira za crnogorsko državljanstvo i već 2024. bi mogli da se nađu u biračkom spisku. Upravo je toliko glasova prevagnulo na izborima 30. avgusta 2020, kada je još uvek aktuelna većina došla do pobede.

- U pitanju su dominantno lica iz Srbije, kao i raseljeni iz BiH i Hrvatske i interno raseljeni sa Kosova. Novi birači bi mogli značajno uticati na rezultate nekih budućih izbora - kazao je Bugarin.

U DPS su naveli da je usvajanjem odluke odlazeća vlada Zdravka Krivokapića poslednje sate trajanja utrošila onako kako je i obeležila kompletan svoj mandat, "kršenjem crnogorskog zakonodavstva i uvođenjem Crne Gore u velikosrpski nacionalizam". U međuvremenu je SDP Raška Konjevića zbog donete odluke podneo krivičnu prijavu protiv premijera.

Rekord

TOKOM 14 meseci mandata vlade Zdravka Krivokapića dodeljeno je skoro isto počasnih državljanstava kao u prethodnih deset godina - 290. Samo u prošloj godini čak 271, što je rekordan broj i najviše ih je dodeljeno Rusima.

Foto Arhiva Novosti

USLOV I POZNAVANjE JEZIKA

OSIM potvrde o najmanje deset godina boravka, od čega je najmanje pet godina stalnog boravka, građanin prilaže dokaz da je lice navršilo 18 godina, da ima znanje crnogorskog jezika za osnovnu komunikaciju, nije osuđivano ili su prestale pravne posledice, smešteno je u Crnoj Gori i ima stalni izvor prihoda, da je izmirilo dospele poreske i druge zakonske obaveze, da ima otpust iz državljanstva druge države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024