URA I DPS SKOVALI PLAN? Politička konfuzija u Crnoj Gori posle smene šefa parlamenta, ko će s kim u novoj vladi

V. KADIĆ

08. 02. 2022. u 21:52

PADOM Vlade Crne Gore i smenom šefa parlamenta Alekse Bečića zahvaljujući "kolaboraciji" koalicije "Crno na bijelo" Dritana Abazovića sa opozicijom predvođenom DPS Mila Đukanovića izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine je pogažena.

УРА И ДПС СКОВАЛИ ПЛАН? Политичка конфузија у Црној Гори после смене шефа парламента, ко ће с ким у новој влади

Poslanici u Skupštini, Foto Skupština me

Takav stav dele u Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori, koji najavljuju proteste, dok URA najavljuje novu, manjinsku Vladu i poručuju da će razgovarati sa svima, pa i sa dojučerašnjim partnerima u parlamentarnoj većini.

Prema tumačenju pravnika, postoje dve solucije - novi izbori ili da predsednik države za 30 dana predloži mandatara koji će sastaviti manjinsku vladu. U slučaju da nakon toga Skupština ne izabere Vladu onda se parlament raspušta i raspisuju vanredni izbori. Nesvakidašnji razvoj situacije izazvao je reakciju bivšeg predsednika Ustavnog suda Blagote Mitrića koji podseća da Ustav ni u jednom članu ne poznaje instituciju "manjinska Vlada" osim one Vlade koja je rezultat vanrednih ili redovnih parlamentarnih izbora.

- Posle pada, Vlada i premijer odlaze u takozvani tehnički mandat i obavljaju samo neke tehničke, manje poslove. Kao posledica toga, Ustav propisuje da je predsednik Crne Gore dužan da u najkraćem roku raspiše izbore za novu skupštinu. U sledeća dva do tri meseca završavaju se izbori i bira nova skupština i vlada. Tada cela vlada koja je bila u tehničkom mandatu odlazi u političku penziju, ukoliko mandatar nekoga od njih ne uzme i za novu vladu - objašnjava proceduru Mitrić, ocenjujući da je Crna Gora još uvek država nerazvijene parlamentarne demokratije.

Što se tiče izbora novog šefa Skupštine Crne Gore priča je jednostavnija. Potpredsednik parlamenta Strahinja Bulajić, koji je preuzeo funkciju predsedavajućeg od smenjenog Alekse Bečića, treba što pre da sazove sednicu na kojoj će započeti postupak izbora novog predsednika.

- DPS I URA predložiće do kraja nedelje kandidata za predsednika Skupštine Crne Gore - tvrdi poslanik Demokrata Danilo Šaranović. - Potvrđena prepiska iz vajber-grupa, čiju autentičnost je potvrdila URA, dokaz je da je plan sa DPS odavno skovan.

Povodom aktuelne političke situacije oglasili su se izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i predsednik izaslanstva EP u Crnoj Gori Vladimir Bilčik.

- Ovim putem želimo pohvaliti nedavni mirni prenos vlasti u skladu s crnogorskim Ustavom. Političke blokade ograničavaju reformske procese zemlje, a time i njene ambicije za pristupanje Evropskoj uniji - navodi se u zajedničkoj izjavi visokih evropskih zvaničnika Picule i Bilčika.

Bivši šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović gotovo je siguran da će novi premijer biti Dritan Abazović.

- Teško je reći kakva će biti personalna rešenja u novoj Vladi Crne Gore osim što se manje-više zna i gotovo je sigurno da će njen premijer biti lider URA Dritan Abazović - saopštio je Darmanović.

ABAZOVIĆ: PODELjENO DRUŠTVO

DRUŠTVO Crne Gore još uvek je polarizovano, iza nacionalizama uvek stoji korupcija, a mišljenja kao što su da Crnogorci i Srbi ne mogu da funkcionišu zajedno u državi su deo "matrice", kaže Dritan Abazović u intervjuu za "Dojče vele" koji navodi da je reč o verovatno budućem mandataru za sastav vlade. Prema njegovim rečima, najvažniji zadaci te nove vlade su "deblokada evropskog puta" i pripreme za turističku sezonu. Na optužbe da radi za neke strane faktore, "Srbiju i slične", Abazović odgovara da je to retorika onih kojima odgovara podela Crne Gore.

MEDOJEVIĆ: ANTISRPSKE STRANKE

PREDSEDNIK Pokreta za promene, član Demokratskog fronta, Nebojša Medojević upozorio je da je formiranje manjinske vlade u Crnoj Gori epilog jednog opasnog političkog eksperimenta koji traje godinu dana, kao i da će novu vladu formirati koalicija izrazito antisrpskih stranaka. Medojević je rekao i da je glavni cilj DF bio pomirenje unutar pravoslavnog korpusa ali da "taj zadatak nije urađen".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)