DANAS NOVE RASPRAVE U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Da li će se skratiti mandat Skupštini i izglasati nepoverenje Vladi?

Novosti onlajn

04. 02. 2022. u 10:45

POSLANICI crnogorskog parlamenta bi danas, na odvojenim vanrednim sednicama, trebalo da raspravljaju o Vladinom predlogu da se skrati mandat Skupštini i predlogu opozicije i koalicije Crno na bijelo da se glasa o nepoverenju Vladi Zdravka Krivokapića.

ДАНАС НОВЕ РАСПРАВЕ У ЦРНОГОРСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Да ли ће се скратити мандат Скупштини и изгласати неповерење Влади?

Foto Vlada Crne Gore

Sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini zakazana je za 10 časova, a o izglasavnju nepoverenja Vladi u 11 sati. Da bi dnevni red bio usvojen potrebno je da za njega glasaju 41 poslanik. Za skraćenje mandata parlamentu, kao i pad Vlade potreban je 41 glas.

Podsećamo da poslanici juče nisu usvojili dnevni red, te time nisu raspravljali o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića da se razreši potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

Nakon što je 31 poslanik potpisao inicijativu za izglasavanje nepoverenja, i dostavio je parlamentu, Vlada Crne Gore je potom dostavila Skupštini predlog odluke o skraćenju mandata parlamenta.

U obrazloženju za predlog o skraćenju mandata parlamenta se navodi da je nakon parlamentarnih izbora, održnih 30. avgusta 2020. godine, dana 23. septembra iste godine, konstituisan je 27. saziv Skupštine Crne Gore. Vlada Crne Gore, 42. po redu, izabrana je 4. decembra 2020. godine.

Foto: V. K.

- Već od prvog dana izbora Vlade, koja je i formirana nakon komplikovanih pregovora i u atmosferi nedovoljnog poverenja, predsednik Vlade i većina ministara susretali su se sa brojnim opstrukcijama i osporavanjima u svom radu. Ako se uzme u obzir teška ekonomsko-socijalna situacija, izražene podele i nestabilni društveno-politički ambijent koji je nasleđen od prethodnog režima, izazovi sa kojima se suočavala 42. Vlada Crne Gore bill su ogromni - piše u obrazloženju.

Dodatno, dodali su da se postavlja još važnije pitanje – da li sadašnja politička dešavanja i procesi u koje su izvesno krenuli određeni subjekti parlamentarne većine odgovaraju izbornoj volji građana, iskazanoj na izborima od 30. avgusta prošle godine?

Inicijativu za izglasavanje nepovrerenja Vladi potpisao je 31 poslanik GP URA, Saveza građana CIVIS, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, albanskih partija, Liberalne partije i Demokratske partije socijalista.

BONUS VIDEO:

U BARU POTPISAN MEMORANDUM: Finansijska podrška parovima za vantelesnu oplodnju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)