MLEKU NOVA CENA POSLE 15 GODINA: Neizbežna dodatna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, na redu su i mlečni proizvodi

Z. Z.

23. 11. 2021. u 08:38

NEMA dana da crnogorski potrošači ne budu iznenađeni novim, većim cenama kada uđu u prodavnicu.

МЛЕКУ НОВА ЦЕНА ПОСЛЕ 15 ГОДИНА: Неизбежна додатна поскупљења основних животних намирница, на реду су и млечни производи

Skoro da nema namirnice kojoj nije povećana cena, Foto Novosti

Najnovije su najave da poskupljenja neće zaobići ni mleko i mlečne proizvode. Gotovo svake sedmice menja se cena ulja. Ona je sada od 1,80 centi do gotovo dva i po evra za litar. Od pre nekoliko dana veća je i cena omiljenog, naročito jutarnjeg napitka - kafe, koja je se mogla kupiti za 79 centi 100 grama, a sada za to treba izdvojiti jedan evro.

Poskupeo je i šećer prosečno deset centi. Za brašno do skoro trebalo je izdvojiti nepunih 40 centi za kilogram, sada je najjeftinije 55 centi. Skuplja su i jaja, pa za pakovanje od deset komada minimalno je potrebno platiti 1,40 evra ili 50 centi više nego koju sedmicu ranije. I moglo bi se tako nabrajati u nedogled. Ali, ono što će svakako zasmetati kupcima je najavljeno poskupljenje mleka. Zasada su povećane cene sireva i kajmaka, a ubrzo će, kako stvari stoje, više novca izdvajati i za vareniku i jogurt. Razlog je, kako najavljuju proizvođači i prerađivači što su sve sirovine važne za proizvodnju poskupele. Međutim, kako stvari stoje, tome nije kraj jer su najave da će i dalje rasti cene stočne hrane.

Foto Novosti

Farmeri ističu da cene stočne hrane rastu pa i sena. Skuplji je, naglašavaju, litar vode od litra slatkog mleka koje sad košta 60 centi. Izvesno je i da će postojeća cena biti uvećana, ali se još ne zna koliko. Naglašavaju da je ona nepromenjena već 15 godina.

- Cene svih repromaterijala za proizvodnju i preradu mleka su uvećane. I dalje će rasti.

Sve je to razlog da se koriguju cene gotovih proizvoda, a to sa sobom povlači i veće cene otkupnog mleka. Koliko će to na kraju biti ne znamo još, ali je izvesno da će do poskupljenja doći, prokomentarisala je za naš list Zorka Šljukić, iz Mlekare "Srna".

LISNATI SIR OSAM EVRA!

TRENUTNO se u prodavnicama cena za litar mleka u tetrapaku kreće od 65 do 90 centi. Cena jogurta je uglavnom ujednačena pa se litar i po te mlečne prerađevine kako crnogorskih proizvođača tako i uvezeni može kupiti za 1,19 evra. Pavlaka, pola kilograma, košta ispod jednog evra, koliko je i litar kiselog mleka. Sirevi, zavisno od proizvođača, koštaju, na primer, zlatarski oko četiri evra, pljevaljski šest, a popularni lisnati kolašinski dostiže na pijaci čak osam evra! Kajmak je od devet pa do 20 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri