MANJI ROD VIŠE CENE: Poskupelo najkvalitetnije maslinovo ulje u Baru

B. Dabić

14. 11. 2021. u 12:36

EKSTRADEVIČANSKO maslinovo ulje je skuplje nego lani - kilogram košta 20 evra. Manji rod maslina rezultirao je povećanjem cena maslinovog ulja.

МАЊИ РОД ВИШЕ ЦЕНЕ: Поскупело најквалитетније маслиново уље у Бару

Foto: B. Dabić

Najkvalitetnije, ekstra devičansko maslinovo ulje, koje se smatra i hranom i lekom, skuplje je za 5 evra nego prošle godine.

Maslinar Ibrahim Duraković iz Velembusa iznad Starog Bara na imanju oko 4.000 m2 ima preko 150 starih i mladih zasada maslina. Od prvih berbi maslina, Durakovići proizvode ekstra devičansko maslinovo ulje.

-Ulje visokog kvaliteta je motivacija svakog maslinara koji se posvećeno bavi svojim poslom. Kad se proizvede dobro, kvalitetno maslinovo ulje može se formirati i adekvatna cena, što znači maslinarima jer mnoge porodice žive od ovog posla. Takođe, ekstra devičansko maslinovo ulje ima svoje mesto na tržištu, kaže Duraković i potvrđuje da je ove godine najkvalitetnije maslinovo ulje (ulje najnižeg procenta masnih kiselina do 0,8 %) skuplje nego lani - kilogram košta 20 evra.

-Imamo manji rod maslina ove godine. Maslinovo ulje može da se kupi i za 10 - 12 evra, ali je razlika u kvalitetu, kaže Duraković.

On ističe da za proizvodnju najkvalitetnijeg ulja, berba maslina počinje krajem oktobra, početkom novembra. Masline se beru ujutro ručno, tokom dana se prerade. Uz proces branja i prerade u istom danu, Duraković navodi da je važna i ambalaža u kojoj se čuva maslinovo ulje. Sve to, kaže maslinar, iziskuje dodatne troškove.

Osim vremenskih prilika, rod maslina zavisi od održavanja maslinjaka, kako se obrađuju maslinjaci, koliko se primenjuju agrotehničke mere, da li redovno vrši rezidba, đubrenje i gnojenje, kao i ostale zaštite maslina.

-Uzgoj maslina zahtijeva mukotrpan rad, jer među biljkama valja stalno biti, orezivati ih, štititi od štetočina, navodnjavati i đubriti da bi plodovi bili jedri i zdravi, zaključuje Duraković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)