VASILIJE LALOŠEVIĆ: Reakcija na tekst Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta

V.K.

25. 09. 2021. u 13:34

VASILIJE Lalošević reagovao je na današnji tekst Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta:

ВАСИЛИЈЕ ЛАЛОШЕВИЋ: Реакција на текст Министарства просвете, науке, културе и спорта

Foto: V. K.

- Dobro znate da je Vaš rukovodni kadar u kontinuitetu upozoravan od strane Komisije za antidoping, kao nadležnog tela, koje će posledice nastupiti ukoliko se ne reaguje hitno sa izmenom dva člana Zakona o sportu koji regulišu oblast antidopinga. I dobro znate da o tome postoje pisani tragovi, pitajte Vaše saradnike. Kako ništa tim povodom niste uradili, o propustima koje ste napravili i posljedicama koje mogu nastupiti upoznat je i premijer. I to nije prva obaveza izmene ovog Zakona koju ste imali jer niste isti ni tehnički prilagodili novom institucionalnom okviru zbog kojeg i Ministarstvo i Uprava već duže vremena imaju posledica u postupanju koje vi prikazujete kao greške Uprave.

Radi javnosti, ponoviću da se u slučaju antidopinga Crna Gora trenutno nalazi pred ozbiljnim sankcijama Svjetske antidoping agencije koje su našoj državi zvanično upućene 15.septembra 2021.godine. Kako se navodi u pismu Svetske antidoping agencije, Crna Gora neće više moći da bude domaćin međunarodnih takmičenja niti će naši sportisti imati pravo da koriste zastavu naše države na međunarodnim takmičenjima van Crne Gore do usklađivanja našeg zakonodavstva sa novim Svetskim antidoping kodeksom iz 2021.godine. Nažalost, to nisu sve posledice navedenog propusta koje je napravilo Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta ali jesu najvažnije koje su pogodile svakog sportistu i ljubitelja sporta jer brukaju našu državu na svetskoj sportskoj pozornici gde smo do sada jedino bili poznati po vrhunskim sportskim rezultatima - istakao je Lalošević.

Da napomenemo, zbog promena koje je donio novi kodeks koji je stupio na snagu u januaru 2021.godine, potrebno je izmeniti dva člana do tada usaglašenog Zakona o sportu iz 2018.godine koja se odnose na oblast antidopinga.

- Čitav proces odvijao se normalno dok novoimenovani vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović koji je bio u tom trenutku tajni konsultant ministarke Vesne Bratić za oblast sporta, zbog nedovoljnog poznavanja oblasti antidopinga kao i neveštog načina komunikacije, nije napravio problem pismom namere koje je, u ime Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta upućeno Svetskoj antidoping agenciji sa rokovima za uspostavljanje radne grupe za izmenu Zakona o sportu do kraja avgusta koji nijesu ispoštovani (radna grupa je, u zakašnjeloj reakciji Ministarstva, formirana tek pre para dana o čemu postoje pisani tragovi a nakon saopštavanja posledica od strane Svetske antidoping agencije), imenovanja novih eksperata u Komisiji za antidoping do kraja avgusta što nije ispoštovano, kao i raznim drugim neutemeljenim podacima poput usvajanja izmena Zakona o sportu u Skupštini u januaru a Skupština zaseda redovno od oktobra do decembra, kao i postavljanja rokova (mart 2022.godine) za stupanje na snagu izmenjenog teksta Zakona čime su prekršeni rokovi koje je za usaglašavanje dala Svetska antidoping agencija što jasno vidimo jer su posljedice po našu državu već definisane. I upravo ste vi obmanuli javnost jer ste celo vreme upoznati sa problemom koji očigledno ne umete da rešite a pokušali ste da predstavite da ste o istom saznali tek nakon nastupanja posljedica - navodi dalje Lalošević.

- Zbog činjenice da ste dobili mogućnost žalbe prema Svetskoj antidoping agenciji do 6.oktobra 2021.godine, u momentu kada ste već duboko u problemu zbog navedenih sankcija Svetske antidoping agencije, dosetili ste se da svu odgovornost neutemeljeno prebacite na Upravu za sport i mlade i mene lično, kažem neutemeljeno jer je po članu 9 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta nadležno da predlaže propise iz oblasti sporta. Nakon toga hteli ste da do 6.oktobra, nakon sve bruke koju je Vašim propustima doživela naša država, što će javnost i videti, predložite izmene Zakona o sportu i izađete kao spasioci sportske oblasti iz ove situacije. To je najprizemniji način koji se kosi sa svim profesionalnim i moralnim načelima. Upravo sam sve ovo dužan da kažem zbog istine u ovom slučaju, koju najpre dugujem sportistima ali i ostaloj javnosti - zaključio je Lalošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024