SPREMNA SU DVA PLANA USTOLIČENJA JOANIKIJA: Državni vrh Crne Gore i Mitropolija razmatraju detalje crkvene ceremonije zakazane za 5. septembar

V. KADIĆ

24. 08. 2021. u 22:00

PREDSTAVNICI vlasti Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske u dosadašnjim kontaktima napravili su dva radna scenarija detalja ustoličenja mitropolita Joanikija, koje je zakazano za 5. septembar.

СПРЕМНА СУ ДВА ПЛАНА УСТОЛИЧЕЊА ЈОАНИКИЈА: Државни врх Црне Горе и Митрополија разматрају детаље црквене церемоније заказане за 5. септембар

Foto Z. Jovanović

Novi vladika, prema prvobitnom planu, biće uveden u tron u Cetinjskom manastiru, samo u prisustvu sveštenstva, monaštva i simboličnog broja vernika. Prema drugom scenariju, ustoličenje će biti obavljeno u Podgorici, ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja, gde će i vernici biti dobrodošli, bez obzira na broj.

Detalji ceremonije kakva se u Crnoj Gori nije odigrala još od 1990. godine, kada je u tron zetskih i cetinjskih mitropolita uveden pokojni Amfilohije Radović, trebalo bi da budu usaglašeni između premijera Zdravka Krivokapića i vladike Joanikija. Konačan plan ustoličenja, prema saznanjima "Novosti", biće napravljen prema važećim protivepidemijskim merama i kretanju broja zaraženih, ali i prema bezbednosnim procenama događaja.

Konačna odluka o tome da li će mitropolit biti ustoličen na Cetinju ili u Podgorici, kako za "Novosti", kaže Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbednost, doneće Veće za nacionalnu sigurnost i Savet bezbednosti.

- Očekujemo da odluka u vidu smernica i zaključaka bude doneta narednih dana, do kraja ovog meseca ili najdalje početkom septembra. Oni će potom biti predočeni mitropolitu Joanikiju - precizirao je Knežević.

Pored premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Alekse Bečića, svoje mišljenje o najboljem mestu za hirotoniju daće i Milo Đukanović, u svojstvu predsednika države. Tačku će posle svega staviti mitropolit Joanikije i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Najnovija dešavanja, podignute tenzije u prestonici, ali i porast broja zaraženih koronom, aktuelizovali su Podgoricu kao pogodnije mesto za crkvenu ceremoniju, upravo onako kako to priželjkuju crnogorski ekstremisti. Glas protiv eventualnog izmeštanja obreda intronizacije mitropolita u glavni grad, međutim, digao je u utorak predsednik Vlade Zdravko Krivokapić.

- Pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti Vlade, Skupštine, niti Saveta za odbranu i bezbednost. To je isključivo pravo onoga koji treba to da odradi, a to je mitropolit i Mitropolija crnogorsko-primorska. Saznanja da neko može da menja mesto i lokaciju za mene su iznenađenje. U svakom slučaju, treba sve preispitati - izjavio je Krivokapić u Nikšiću, tokom radne posete. - Cetinjski manastir je mesto mitropolita. Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi možda trebalo da ide van Crne Gore.

Premijer je ocenio da je problem oko ustoličenja dobio "nepoželjne tendencije".

- Reč je o jednom od glavnih događaja u Crnoj Gori, a u ovom trenutku postoje tri rizika - bezbednosni, epidemiološki i rizik potencijalnih iznenađenja, koji je specifičan za Crnu Goru. Ustoličenje mitropolita nije problem Crne Gore, već onih koji žele da još jednom, nedemokratskim sredstvima, probaju da povrate vlast kako bi sačuvali pozicije koje su imali, kapital koji su stekli - kazao je Krivokapić.

Novocrnogorski ekstremisti okupljeni oko lokalne vlasti prestonice i nepriznate CPC neskriveno prete da će pokušati da spreče održavanje ceremonije ustoličenja ukoliko se ona bude održavala u Cetinjskom manastiru. Otud i njihov manevar - održavanje "svenarodnog crnogorskog zbora" i to u periodu od 3. do 5. septembra, kada je predviđeno ustoličenje vladike Joanikija. Njihov plan je da u formi održavanja "zbora" zauzmu busiju na cetinjskom Dvorskim trgu dva dana ranije, kako bi obezbedili bolju "taktičku" poziciju za izazivanje nereda.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je da će država garantovati da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju i da su državni organi apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore.

Skup takozvanih komita ispred spomenika Lovćenske vile na Cetinju nije bio prijavljen policiji niti su se poštovale epidemiološke mere. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u utorak je sa predstavnicima Mitropolije dogovorila uslove pod kojima je moguće, epidemiološki bezbedno, održati ceremoniju ustoličenja mitropolita na otvorenom prostoru.

Ovom činu moći će da prisustvuju građani koji su vakcinisani jednom dozom ili poseduju negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, ili dokaz da su preboleli kovid.

BEZBEDNOST IZNAD SVEGA

SJEDINjENE Američke Države izrazile su zabrinutost zbog "zaoštravanja retorike" u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija. Pozvali su sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

- Ohrabrujemo crnogorsku vlast i Mitropoliju SPC da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja, a da bezbednost građana bude iznad svega - prenosi Glas Amerike.

MIRAŠ DOVODI JADRANKU

GLAVNA zvezda najavljenog kampovanja pristalica Miraša Dedeića na Cetinju, u vreme ustoličenja mitropolita Joanikija, trebalo bi da bude "komitska heroina" estradna zvezda Jadranka Barjaktarević. Ona bi trebalo, kako najavljuju organizatori, da uveliča "narodno veselje", kao sastavni deo programa "zbora". Umesto liturgije, Crnogorci okupljeni na Cetinju slušaće Jadrankin najveći hit "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju