LEK NA RECEPT SAMO U NEKIM APOTEKAMA: Zdravstveni fond ograničio mogućnosti korisnicima medikamenata, privatni farmaceuti najavili žalbu

Z. Z.

21. 08. 2021. u 07:39

CRNOGORSKI pacijenti od oktobra lek na recept neće moći da uzmu u svim privatnim apotekama kao do sada, jer je Fond za zdravstveno osiguranje ograničio tu mogućnost. Konkretno, jedna privatna firma odrediće u Podgorici svoje dve, a u ostalim gradovima jednu apoteku.

ЛЕК НА РЕЦЕПТ САМО У НЕКИМ АПОТЕКАМА: Здравствени фонд ограничио могућности корисницима медикамената, приватни фармацеути најавили жалбу

Foto D. Dozet

Razlog takve odluke je bolja konkurentnost odnosno ravnomerna zastupljenost državnih i privatnih apoteka, piše u saopštenju Fonda.

- Već smo raspisali javni poziv za zaključivanje ugovora sa privatnim apotekama kako bi građani i dalje imali mogućnost da lek na recept uzimaju i kod privatnika. Javni poziv trajaće 15 dana. Pravo da se prijave imaju privatne apoteke koje su osnovane i organizovane u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima. Ponuđači čiji su osnivači pravna ili fizička lica mogu dostaviti ponudu za najviše dve apoteke za teritoriju Podgorice, a za ostale opštine za po jednu apoteku - obrazložili su iz Fonda zdravstva.

Takođe, dodaju da su prilikom odluke uzeli u obzir evropsku praksu koja propisuje da na šest hiljada stanovnika dolazi jedna apoteka.

Odluku Fonda već komentarišu privatni apotekari. Najavljuju da će se žaliti Ministarstvu zdravlja. Reaguju i iz političkih partija. Konkretno, Socijaldemokrate Ivana Brajovića smatraju da je ovo još jedan korak ka daljem urušavanju zdravstvenog sistema od strane, kako su naveli, nove vlasti.

- Ovim se smanjuje dostupnost prava iz oblasti zdravstvene zaštite, jer se građanima smanjuje dostupnost leka kroz smanjenje broja apoteka. Istovremeno se ugrožava konkurentnost, jer se favorizuju manji privredni subjekti koji u sastavu imaju jednu ili mali broj apoteka - ocenjeno je iz SD.

JEDNA USTANOVA NA 2.600 STANOVNIKA

STATISTIKA pokazuje da je samo u Podgorici u ugovornom odnosu sa Fondom 71 privatna apoteka. Radi i 25 "Montefarmovih". Po toj statistici, izračunato je, jedna je apoteka na oko 2.600 stanovnika. Inače, Fond zdravstva ima ugovor sa 189 apoteka koje izdaju lekove na recept. I to će, ako ne bude izmena zbog najavljenih žalbi ministarstvu, važiti do 30. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)