KRIVOKAPIĆ SPREMAN DA POTPIŠE SVOJU VERZIJU: Premijer Crne Gore govorio o temeljnom ugovoru sa SPC i pravdao odlaganje popisa

V. K./M. D.

10. 08. 2021. u 22:21

TEMELjNI ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno je završen i predat Patrijaršiji i Vlada Crne Gore je spremna da ga potpiše, izjavio je večeras predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić gostujući u emisiji Aktuelno Televizije Pljevlja.

КРИВОКАПИЋ СПРЕМАН ДА ПОТПИШЕ СВОЈУ ВЕРЗИЈУ: Премијер Црне Горе говорио о темељном уговору са СПЦ и правдао одлагање пописа

Foto: D. Milovanović

- Očekujemo odgovor. Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha, da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore. Naša strana je apsolutno spremna. Ja znam da su u ovu priču uključeni i mnogi politički akteri, ali ne želim o tome da razmišljam, jer ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje odnosa države i crkve koji mora biti uređen i da napokon jednom za vazda stavimo tačku na taj deo da se crkva meša u državu ili da se država meša u pitanje crkve. Temeljnim ugovorom i zakonom sve je jasno definisano i to je novi početak dobrih odnosa između Mitropolije crnogorsko primorske, Eparhije Budimljanko-nikšićke, Eparhije Mileševske i Eparhije Zahumsko-hercegovačke - rekao je Krivokapić.

Premijer je kazao ida je "teško očekivati da se ove godine organizuje popis u Crnoj Gori jer je potrebno napraviti dovoljno dobru pripremu sa brojnim testiranjima da bi to bilo izvršeno".

- I Srbija je odložila popis za sledeću godinu. Popis se ne vrši ni zimi ni leti nego s proleća i jeseni. Mislim da prigovor Eurostata koji je upućen Monstatu dovoljno govori da i tu trebaju da de se određene promene jer statistika ponekad zna da vas povede u pogrešnom smeru. Mi želimo da imamo pouzdane, proverene i tačne podatke. Da pokušamo ovog puta da simuliramo jedan dvostruki način rada - klasični koji se vrši i sa novim tenologijama koji bi na licu jesta upisivali i probali da u nekom budućem vremenskom periodu, ako ne uredimo registre, možemo to brže uraditi -  rekao je Zdravko Krivokapić.

- Popis je jedna tehnička kategorija. U većini sveta popis se vrši na osnovu dobro uređenih registara. Naš veliki problem je što nemamo uređene registre, što imamo podudantnost podataka u određenim registrima i zato je neminovno još ovaj popis sprovesti na klasičan način. Međutim nas najviše interesuju podaci ko je koje vere, ko je koje nacije, a u suštini popis predstavlja jednu potrebnu bazu iz koje projektujete osnovne karakteristike budućeg razvoja - naveo je Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)