HERCEG NOVI ĆE OPET DOBITI POMORSKU ŠKOLU: Stižu bolji dani za staru zadužbinu u Srbini

V.V.

09. 08. 2021. u 17:09

POSLE višedecenijskog propadanja, nakon zemljotresa 1979. godine a pre nekoliko godina i požara u kome je skoro potpuno devastirana zadužbinska školska zgrada u Srbini malo ko je verovao u dobru sudbinu ovog objekta.

ХЕРЦЕГ НОВИ ЋЕ ОПЕТ ДОБИТИ ПОМОРСКУ ШКОЛУ: Стижу бољи дани за стару задужбину у Србини

Foto: V. V.

Ali, kad se hoće sve se i može pa je tako ovah dana stigla vest da su u budžetu Uprave javnih radova obezbeđena  sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju  nekadašnje „Srpske zakladne pomorske škole" u Srbini. Za izradu potrebne dokumentacije i istraživanja obezbeđeno je 120 000 evra, kazao je v.d. direktora Uprave javnih radova Boro Lučić.

 – Uprava javnih radova u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Ministarstvom prosvete dogovorila je rekonstrukciju  škole. Koliko će to koštati još  nismo sigurni, a za sada imamo oko 120 hiljada raspoređenih za izradu kompletne projekte dokumentacije, svih elaborata i istraživanja. Nakon toga će glavni projekat i njegova revizija pokazati  koliko će biti potrebno da se ona zaista privede nameni, jer pored škole, planiramo da uradimo parking i sportski teren - informiše Lučić.

U Upravi želimo da  pomorska škola konačno zaživi i ponosno se vrati Herceg Novom,čime bi bila konačno ispoštovana  volja zadužbinara, hercegnovskih porodica Laketić, Bošković i Đurović.

Srpska zakladna pomorska škola u Srbini, u kojoj je nastava organizovana na srpskom jeziku  i pod austrijskom vlašću, a jedan od predavača bio je Simo Matavulj, bila je od osnivanja  1858. godine najkvalitetnija obrazovna ustanova i prestavljala prestiž za one koji je završe.Posle  Drugog svetskograta ovde je registrovana  OŠ „Milan Vuković", a nakon zemljotresa je zub vremena i ljudski nemar učinio svoje, pa između zidova nekadašnjeg lepog objekta raste žbunje I šiblje. Opština je godinama pokušavala da od nadležnih povrati ovo zdanje u svoje vlasništvo i zaštiti  ga  od daljeg propadanja, ali tek poslednjih meseci u toj nameri uspeva.

 – Kako smo se ponašali prema zadužbinama i zadužbinarima najbolje pokazuju ova zgrada. Zaista je žalosno koliko je godina prošlo, a da niko ništa nije uradio. Činjenica je da Opština Herceg Novi želi, ne samo da se škola rekonstruiše, već da joj se vrati namena, odnosno da ovđe bude srednja pomorska škola. Koliko sam razumeo, za to imaju i podršku Ministarstva prosvete – objasnio je Lučić.

Sledeći veliki projekat kojim se rešave visedecenijski problem jeste izgradnja škole u Igalu što će biti  kandidovano za finansiranje iz kapitalnog budžeta države za narednu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda