SRPKINJA NA UDARU MILOVIH VOJNIKA: Odbor za prosvetu održaće kontrolno saslušanje ministarke Vesne Bratić 30. jula

V. KADIĆ. - Z. ZORIĆ

24. 07. 2021. u 08:38

MINISTARKA prosvete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić biće saslušana 30. jula pred članovima parlamentarnog Odbora, a za optužbe joj se stavljaju smene i imenovanja direktora u crnogorskim školama.

СРПКИЊА НА УДАРУ МИЛОВИХ ВОЈНИКА: Одбор за просвету одржаће контролно саслушање министарке Весне Братић 30. јула

Foto TV CG

Inicijativu za kontrolno saslušanje podneo je Damir Šehović, poslanik Socijaldemokrata, saboraca stranke Mila Đukanovića - DPS. Šehović je bio ministar prosvete u prethodnoj Vladi Duška Markovića, a danas je predsednik pomenutog skupštinskog odbora.

- Drugi razlog je pravne prirode jer su gotovo svi direktori razrešeni protivno pravu i nezakonito. Napravljena je čistka kako bi se doveli podobni. Kada imate ministra koji govori da je žena četnik, i da Crnogorci ne postoje jer su rezultat etničkog inženjeringa onda je to veliki doprinos podelama - naveo je Šehović.

Potom je usledila reakcija Marka Milačića (Prava Crna Gora), člana Odbora:

- Bratićkin greh je očigledno što želi da raščisti sa ovim ideološkim sistemom koji je napravljen i plus što je Srpkinja, što joj se ne može oprostiti sa ratnih strana. Želim da stanem u odbranu osobe koja je žrtva - naveo je Milačić, dodajući da bi mnogo lakše primio inicijativu za saslušanje da je došla od nekog drugog, a ne od Šehovića. - Vi koji predlažete inicijativu napravili ste prosvetu koja predstavlja ideološko krilo mafije. Za trideset godina ste stvorili sistem gde su sve škole služile u indirektnom smislu za održavanje režima kojim je vladao Milo Đukanović. To su bile klasične partijske ekspoziture.

Jelena Božović (DF) kazala je da je Šehović poslednja osoba koja može da kritikuje nečiji rad u prosveti.

- Za vreme vašeg mandata znalo se kako se dolazi na direktorska mesta. To su bili jastrebovi - kazala je Božovićeva. - Podržavam smene koje je pokrenula Bratićeva. To je trebalo uraditi i u drugim resorima.

O inicijativi za kontrolno saslušanje ministarke oglasio se i Dragutin Papović (DPS), koji je osuo paljbu po Bratićevoj.

- Pitanje šta je problem da neko ko je četnik bude na čelu neke obrazovne ustanove je isto kao kad bi neko ko je nacista bio na čelu takve ustanove u Nemačkoj danas. Ako je četnička ideologija prihvatljiva i ako su takvi ljudi na čelu tih institucija onda vi pripremate decu za sukobe kakvi su bili u Bosni I Hercegovini! Nije kriva Vesna Bratić, krivi su oni koji su podržali njen izbor a među kojima su i građanske partije poput URA. Bez podrške URA, to Bratić ne bi mogla da radi - ocenio je Papović.

Predsednik SDP Raško Konjević je saopštio da je u međuvremenu, interpelaciju za smenu Vesne Bratić ponudio poslaničkim klubovima Demokrata i URA, dok je poslanica te partije Draginja Vuksanović Stanković kazala da zahtevaju da se Bratić smeni u što kraćem roku.

BOŽENA JEDINA IZ VEĆINE - "ZA"

JEDINA iz parlamentarne većina koja je glasala za kontrolno saslušanje ministarke Bratić bila je poslanica URA Božena Jelušić.

- Za to sam da svako ko se poigrava onim što je četništvo bilo, da taj smesta izgubi posao i sve - poručila je ona.

"PRETI BOSNA"

ČLAN odbora iz Demosa Miodrag Lekić rekao je da je Crna Gora podeljeno društvo koje dugo traje.

- Još sam pod impresijom ljubljenja kovčega u Trebinju, ministra kulture, predsednika vlade, uz sav, respekt prema individualnim shvatanjima religije. Mi imamo paralelne duhovne sredine, crkve i džamije pune su mladih. Neka su, možda je to izraz neke suptilnosti, ali mi smo podeljeno društvo i to dugo traje i u tom smislu nam preti Bosna. Nastavak je federalno, konfederalno uređenje, raspad ili neki "Dejton" da nas spasava - upozorio je Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna