Teatar apsurda u Sarajevu: DRITANU SE SADA NE SVIĐAJU NI IZJAVE IZ SRBIJE

Novosti online

10. 07. 2021. u 13:21

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović, koji će sutra u Potočarima prisustvovati komemoraciji povodom godišnjice zločina u Srebrenici, rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu "da nije zadovoljan izajavama Beograda u poslednje vreme".

Театар апсурда у Сарајеву: ДРИТАНУ СЕ САДА НЕ СВИЂАЈУ НИ ИЗЈАВЕ ИЗ СРБИЈЕ

Foto: EPA

- One ni na koji način ne doprinose umanjenju tenzija. Možda postoji doza odgovornosti i sa naše strane. Ono za što ja navijam je da prevaziđemo nedoumice u džentlmenskom dijalogu. Verujem da će i sa druge strane prevladati taj koncept i da ćemo ovo što se dešava u poslednje vreme tumačiti kao incidentalnu epizodu.

Tako su iz vizure crnogorskog vicepremijera i izjave iz Srbije postale problematične. Doduše, rekao je Abazović da "možda postoji" odgovornost i sa crnogorske strane. Ali ono što je zaboravio da kaže da je među tim "možda" najmanje pet poteza aktuelne vlasti u Podgorici koji su direktno upereni protiv srpskog naroda i države.

Najpre, vlada u kojoj sedi Abazović i koja je formirana uz presudnu pomoć prosrpskih birača odbila je da potpiše Temeljni ugovor sa SPC što je bilo i ključno predizborno obećanje. Zatim, odbili su da vrate preteranog ambasadora Srbije, potom su smenili ministra pravde Vladimira Leposavića, koji se izjašnjava kao Srbin, praktično zbog verbalnog delikta o Srebrenici.

Onda je kao šlag na tortu došla Rezolucija o Srebrenici koja je po svojoj sadržini gora od famoznog britanskog dokumenta koji je doživeo debakl u Ujedinjenim nacijama 2015. godine.

I na koncu, odlučili su da 400 vakcina protiv korone pošalju pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga, koji se ovih dana uveliko pripremaju za eventualnu intervenciju na severu Kosova i Metohije, što je obelodanio i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti.

Sve ovo nije "incidentna epizoda", kako kaže Abazović, već očigledna namera da se naškodi Srbiji i njenom rukovodstvu i svakako nije slučajnost da se poklapa sa dolazećom diplomatskom bitkom za status naše južne pokrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)