"POD LUPOM" IZBOR ŠEFA ANB: Pojedine stranke burno reagovale na odluku premijera o imenovanju Dejana Vukšića

M. SEKULOVIĆ

14. 06. 2021. u 08:38

ODLUKA o imenovanju Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, koja je doneta bez prethodno datog mišljenja Skupštine, još jedno je od brojnih kršenja zakona od strane najvišeg organa izvršne vlasti, saopštili su iz Demokratske partije socijalista.

ПОД ЛУПОМ ИЗБОР ШЕФА АНБ: Поједине странке бурно реаговале на одлуку премијера о именовању Дејана Вукшића

Foto Arhiva Novosti

Ovo je siže reakcija političkih partija u Crnoj Gori nakon odluke predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je imenovao Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, a javnost "obavestio" objavljujući akt o tome u "Službenom listu"!

Do toga je došlo jer nije održana sednica Odbora za bezbednost i odbranu na kojoj je trebalo da se raspravlja o imenovanju Vukšića jer nije bilo kvoruma, zbog toga što poslanici DPS bojkotuju rad Skupštine, a poslanici DF nisu želeli da joj prisustvuju. Smatraju da premijer Krivokapić, odbijanjem da prisustvuje prošle nedelje kontrolnom saslušanju na Odboru, pokušava da ignoriše ovo skupštinsko telo. Zbog toga ni predsednik Odbora Milan Knežević nije želeo da zakaže sednicu, pa je to uradio predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

Posle serije replika između DF i Krivokapića i njegovog "pravdanja", premijer je prekratio. Znajući da mandat Vukšiću ističe 17. juna, on ga je imenovao direktorom agencije.

- Ucene, pretnje i nadgornjavanje između Vlade i dela parlamentarne većine izazvale su kolaps sistema i države, što za posledicu ima nezakonite i jednostrane odluke, kao što je naimenovanje Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbednost - kažu iz DPS, čiji je kadar, bivši čelnik ANB i premijer Duško Marković ocenio da je imenovanje direktora ANB bez mišljenja Skupštine nova kompromitacija Crne Gore u očima partnera i bezbednosne zajednice.

Da je imenovanjem direktora ANB, ignorisanjem zakonske nadležnosti Skupštine, Zdravko Krivokapić prekršio Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbednost, smatra i potpredsednik SDP Bojan Zeković, koji tvrdi da je premijer od Skupštine umesto hrama demokratije napravio cirkus, prema čijim rečima je začuđujuće da predsednik Skupštine Aleksa Bečić dozvoljava urušavanje digniteta zakonodavnog doma.

- Kršeći Ustav i Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbednost, Krivokapić je poslao poruku da rad Skupštine i njena zakonodavna i kontrolna uloga više nisu potrebni ustavnom poretku Crne Gore - saopštili su iz Demokratskog fronta ističući da su njihovi politički stavovi oduvek bili jasni i nedvosmisleni, te da nikad nisu kalkulisali s interesima onih koji im daju podršku. - Ne glasajući, i ne učestvujući u radu Odbora za bezbednost kada je trebalo dati mišljenje o kandidatu za direktora ANB-a, naš politički savez se jasno odredio u odnosu na tu inicijativu Krivokapića i njihov sinhronizovani odnos prema ulozi Odbora.

SLOVO ZAKONA

SHODNO odredbama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbednost, direktor tajne službe imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan. Direktora Agencije imenuje i razrešava Vlada, na predlog predsednika Vlade. Predlog za imenovanje direktora Agencije Vlada dostavlja Skupštini Crne Gore, koja, nakon rasprave u nadležnom radnom telu, daje mišljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a