TRAŽE SE IDEJE RAZVOJA DO 2041: Započet rad na Generalnom urbanističkom planu za naredne decenije

S. B. M.

07. 04. 2021. u 11:17

ТРАЖЕ СЕ ИДЕЈЕ РАЗВОЈА ДО 2041: Започет рад на Генералном урбанистичком плану за наредне деценије

Foto D. Milovanović

GRAD Beograd otpočeo je rad na donošenju novog Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2041. godine (GUPBG 2041).

To je dugoročni strateški dokument svih građana koji verifikuje Skupština grada Beograda, a izrada je poverena Urbanističkom zavodu Beograda. Građani u izradi dokumenta imaju pravo glasa, pa, tako, svako ko želi, može da popuni anketu na sajtu Zavoda.

Kako se u obrazloženju ove institucije navodi, proces izrade i usvajanja nacrta GUP-a je veoma složen i podrazumeva donošenje niza strateških stručnih i političkih odluka koje bi trebalo da usmere razvoj Beograda ka željenoj budućnosti.

- Osnovna svrha je postizanje kolektivnog dogovora o stvaranju uslova za budući balansirani prostorni razvoj grada, u skladu sa zajedničkim društvenim vrednostima i raspoloživim kapacitetima i resursima. Zadatak GUPBG 2041. za narednih 20 godina je da, s jedne strane, prepozna i opredeli nove prostore za razvoj. S druge, da definiše prostore u kojima je neophodno primeniti različite mere zaštite i očuvanja javnog dobra i interesa - kažu u Urbanističkom zavodu.

NAJVAŽNIJA PITANJA

ANKETA na sajtu Urbanističkog zavoda se lako popunjava, a neka od pitanja su:

Koje vrednosti smatrate važnim za budući razvoj Beograda u narednih 20 godina? Kada je u pitanju unapređenje kvaliteta stanovanja u Beogradu, koje sve aspekte smatrate važnim? Koje od aspekata je neophodno unaprediti u narednom periodu od 20 godina za unapređenje kvaliteta životne sredine? Kako po vašem mišljenju funkcioniše transportni sistem Beograda u ovom trenutku?

Kada je u pitanju unapređenje transportnog sistema Beograda koje aspekte smatrate važnim za razvoj u narednih 20 godina?

U želji da uključi javnost, pokrenuta je anketa "Ka Beogradu 2041", koja će biti sastavni deo izveštaja Ranog javnog uvida.

- Građani Beograda će kroz ovu anketu moći da daju svoje mišljenje o strateškim ciljevima daljeg razvoja Beograda. Anketa će pokazati sve ono što je nama, koji se bavimo urbanizmom, neophodno kao ulazni podatak kako bismo na ispravan način završili izradu generalnog urbanističkog plana. Cilj ankete je motivisanje građana da izražavanjem mišljenja doprinesu formiranju jasnije slike društvenih potreba, ali i inovativnom kreiranju Beograda po meri svih građana - rekao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić i naglasio da će generalni urbanistički plan Beograda omogućiti da se Grad Beograd u narednih 20 godina razvija onako kako je to neophodno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)