RUŠENjE BLOKIRANO NA VIŠEM NIVOU: Ministarstvo građevinarstva poništilo odluku grada o uklanjanju bespravne gradnje u Krunskoj 79

A. VOJINOVIĆ

24. 09. 2020. u 18:58

РУШЕЊЕ БЛОКИРАНО НА ВИШЕМ НИВОУ: Министарство грађевинарства поништило одлуку града о уклањању бесправне градње у Крунској 79

Foto K. Mihajlović

RUŠENjE bespravno nadograđenog dela zgrade u Krunskoj ulici 79 na Vračaru, koje je još u avgustu trebalo zvanično da počne, nije sprovedeno u delo.

Mašine nisu mogle da sravne sa zemljom nelegalno sagrađena dva sprata, jer je investitor uložio žalbu na rešenje gradskog građevinskog inspektora za uklanjanje nezakonite gradnje. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je poništilo gradsku odluku o rušenju i ovaj predmet vratilo gradskoj građevinskoj inspekciji.

Mnogobrojni žitelji Beograda negoduju zbog nelegalne gradnje u srcu grada. Iako je Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove odavno naložio investitoru da ukloni nelegalno sagrađena dva sprata, on se oglušava o naloge gradske uprave. Kako su "Novosti" nedavno pisale, objekat se nalazio na spisku prioriteta Grada za rušenje, što je trebalo da se sprovede u avgustu. Međutim, još jednom je investitor odneo pobedu, a dva sprata i dalje prkose rešenju gradske inspekcije na vrhu zgrade u Krunskoj.

- Kako je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, postupajući po žalbi izjavljenoj na rešenje gradskog građevinskog inspektora kojim se nalaže uklanjanje bespravno izvedenih radova u Krunskoj 79, poništilo navedeni akt, predmet je vraćen građevinskoj inspekciji ovog sekretarijata na ponovni postupak i odlučivanje, te se izvršenje predmetnog rešenja nije moglo sprovesti - objašnjavaju, za naš list, u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

GRADIO I U VANREDNOM STANjU

EPIDEMIJA virusa korona nije sprečila investitora da za vreme vanrednog stanja zbog novonastale situacije nastaviti gradnju. Radnici su sve vreme radili punom parom, a posle ukidanja vanrednog stanja gradska građevinska inspekcija nije evidentirala izvođenje radova u Krunskoj 79 na Vračaru.

Gradska građevinska inspekcija, kako su nam rekli u nadležnom sekretarijatu, redovno kontroliše objekat u Krunskoj 79, a investitor nije nastavio sa izvođenjem građevinskih radova na ovoj adresi.

- Imajući u vidu činjenicu da je predmet vraćen ovom organu na ponovni postupak, on je i dalje u toku - zaključuju za sada u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Gradska opština Vračar investitoru je izdala dozvolu samo za adaptaciju objekta, ali ne i za nadogradnju. Zato je, i prema nalogu inspekcije, gradnja bila obustavljana nekoliko puta, međutim, traka je svaki put bila sklonjena, a radovi nastavljeni, o čemu je naš list pisao. Prema rešenju o adaptaciji, koju je investitor dobio 10. oktobra 2019. godine od Opštine Vračar, mogao je samo da renovira fasadu i da obnovi krov, ali ne i da nadogradi još spratova.

Tehničkom dokumentacijom tada su odobreni radovi na obijanju potklobučenog maltera, krečenju i gletovanju fasade, zameni dotrajalog crepa, zameni horizontalnih i vertikalnih oluka, struganju i lakiranju postojećeg parketa, kao i na sređivanju unutrašnjih zidova i plafona. Međutim, zbog nepoštovanja donetog rešenja o adaptaciji, Odeljenje za građevinske i komunalne poslove GO Vračar poništilo je doneto rešenje o investicionom održavanju objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

EvGenije

25.09.2020. 12:25

@zoki - Ovo nije stvar pravosuđa, koje je bez sumnje loše, već državne uprave koja je isto tako loša i korumpirana. Pitajte Gospodžu Ministarku zašto je to tako. Eh, da je Nušić živ...

Rajko

25.09.2020. 17:56

Ovaj kriminal sa opstinskim organima i inspekcijom traje vise od 20godina,ne postoji objekat koji je sagradjen a da ovi hostapleri nisu uzeli pare,mnogi od jjih su milioneri,ovo znaju i vrapci na grani kao i predsednik,policija,tuzilastvo ministri i svi redom.o cemu vi ovde pisete,da bi pisali ili da zamajavate citaoce?