GRAD ĆE PLATITI 35 MILIONA EVRA: Isplata obeštećenja zbog nezakonite naplate vrtića do kraja 2021. godine

B. Borisavljević

21. 09. 2020. u 16:00

DO kraja sledeće godine Grad će, na ime tužbi za preplaćene vrtiće, roditeljima isplatiti još oko milijardu dinara, saznaju "Novosti" u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

ГРАД ЋЕ ПЛАТИТИ 35 МИЛИОНА ЕВРА: Исплата обештећења због незаконите наплате вртића до краја 2021. године

Foto V. N.

Dosad je na račune roditelja koji su u periodu od 2008. do 2013. godine vrtić plaćali duplo više od propisane cene uplaćeno 3,157 milijardi dinara, odnosno više od 25 miliona evra, a kada se završi ovaj proces, iznos će iznositi ukupno oko 35 miliona evra.

U poslednje tri godine za ove namene se iz gradske kase, u proseku, svakog meseca izdvaja milion evra. Nadležni poručuju da će nastaviti da postupaju po presudama i isplaćuju obeštećenje roditeljima do poslednje tužbe.

- Time će se ispraviti jedna od, po mom mišljenju, najvećih sramota, jer se tadašnja gradska vlast drznula da roditeljima naplaćuje vrtiće skuplje od iznosa koji zakon nalaže - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Platili smo visoku cenu takve neodgovornosti, ali je najvažnije što će svi roditelji biti obeštećeni.

CENOVNIK

U periodu za koji su roditelji oštećeni, ekonomska cena vrtića je bila 13.000 dinara. Umesto 2.600 dinara, koliko iznosi 80 odsto iznosa, kako je predviđeno zakonom, mnogi od njih su plaćali 8.700, a kasnije 9.700 dinara mesečno.

Pravnosnažnim sudskim presudama, Grad je dužan da roditeljima na ime obeštećenja isplati od 1.500 do 2.000 evra po detetu, u zavisnosti od datuma utuženja.

Gak ističe da se za do sada isplaćen novac moglo izgraditi pet modernih škola, a mesečna izdvajanja za ove namene dovoljna su za opremanje računarima i nameštajem više od 150 škola. Tako su, u 2018. godini, sa oko 150 miliona dinara računarskom opremom opremljene 142 škole, a 55 obrazovnih ustanova je dobilo nov nameštaj.

Prve tužbe roditelji su podneli krajem 2015. godine, ali je "udarni" mesec bio april 2016. godine. Tada je u Prvom osnovnom sudu zavedeno oko 5.000 tužbi građana, odnosno po 244 dnevno, da bi se kasnije taj broj smanjivao. Na veliki odziv roditelja da pravdu potraže na sudu uticalo je mišljenje Vrhovnog kasacionog suda da imaju pravo na naknadu štete.

Iako u sudovima nema posebne evidencije samo za podneske roditelja koji traže povraćaj novca jer su plaćali vrtić skuplje, već se sve vodi "u fascikli" svih sporova u koje je uključena Skupština grada, procenjuje se da je podneto više od 12.000 tužbi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024