OPET IŠARANI NARODNI HEROJI: Grafitima po grobnici na Kalemegdanu, oskrnavljena drugi pu za dve godine

J. G.

17. 09. 2020. u 12:50

ОПЕТ ИШАРАНИ НАРОДНИ ХЕРОЈИ: Графитима по гробници на Калемегдану, оскрнављена други пу за две године

Foto: Beoinfo

GROBNICA narodnih heroja na Kalemegdanu ponovo je bila meta skrnavljenja u utorak uveče. Nepoznati počinioci su preko belog postamenta, gde je ugravirano "Smrt fašizmu, sloboda narodu" crvenim sprejom ispisali "Heroji sa Košara nisu zaboravljeni! Smrt komuni."

Lica na bistama vandali su, takođe, oštetili istom bojom. Ipak, brzom reakcijom JP "Beogradska tvrđava" i zajedničkim angažovanjem gradskih službi, već juče, tokom prepodneva, uklonjeni su grafiti sa jednog od najvažnijih spomenika na Kalemegdanu.

Povodom navedenog incidenta oglasilo se Javno preduzeće "Beogradska tvrđava", koje je nadležno za ovaj spomenik kulture.

- Nažalost, ovo je samo jedan u nizu slučajeva u kojima vandali na različite načine uništavaju monumente u prestonici.Ponovo apelujemo na sve posetioce da ne skrnave spomenike kulture i ne uništavaju kulturno nasleđe tvrđave i Grada Beograda - kažu u ovom javnom preduzeću.

Grobnica narodnih heroja podignuta je 1948. godine. Ovde počivaju Đura Đaković (1886-1929), Ivan Milutinović (1901-1944) i Ivo Lola Ribar (1916-1943). Poprsja su rad vajara Stevana Bodnarova iz 1949. godine. Godine 1957. ovde je sahranjen i Moša Pijade (1890-1957), čija je bista rad vajara Slavoljuba Stankovića.

Odlukom Skupštine grada Beograda, Grobnica narodnih heroja proglašena je spomenikom kulture 1983. godine, a ona je i jedan od brojnih spomenika na Beogradskoj tvrđavi koji čuvaju sećanje na dugu i burnu istoriju.  

Da podsetimo, u decembru 2019. godine, ovaj spomenik je takođe bio meta vandala. Na sličan način kao sada, oskrnavili su Grobnicu narodnih heroja. Nepoznati počinioci su tada, crvenom bojom, na postamentu ispisali "Smrt komuni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Copab

21.09.2020. 05:35

@Pedja - Зато што ово нису персоне којима се може додати придев "српски" а нису ни хероји... Дакле, права одлука би била да се то лепо претопи и ако је неко баш загризао да ту буде споменик онда би права мера био споменик Ђенералу Дражи. Дужни смо том човеку много споменика и много назива улица, тргова, установа, итд.