PRAVI LETNJI DAN NA ADI CIGANLIJI: Građani pohrlili da se rashlade na Savskom jezeru gde je počela sezona kupanja

T.N.

23. 06. 2023. u 23:00

LETNjA sezona kupanja na beogradskom izletištu Ada Ciganlija, zvanično je počela danas u 10.30 časova.

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ: Грађани похрлили да се расхладе на Савском језеру где је почела сезона купања

Foto: N.Skenderija

Radni dan nije sprečio Beograđane da se osveže na "beogradskom" moru, a i prava letnja temperatura koja je juče dostigla čak i 36 stepeni Celzijusa bila je dovoljan razlog da sugrađani posete Savsko jezero.

Temperatura vode na Adi dostigla je 22 stepana, što čini međunarodni standard za bezbedno kupanje. Na Savskom jezeru tokom trajanja sezone dežuraće svaki dan između 40 i 60 spasilaca. Tako je i bilo juče, kada su reporteri "Novosti" posetili omiljeno mesto za rashlađivanje Beograđana. Na Makiškoj strani kupališta, sve vreme su na plaži bili spasioci koji su nadgledali vodu. Takođe, na bezbednost kupača sve vreme su motrili i spasioci koji su na skuterima za vodu obilazili deo koji je obezbeđen za kupanje.

Kako su nam rekli ugostitelji, i pre zvaničnog početka sezone kada su nastupili topli dani, Beograđani su dolazili na Savsko jezero, uprkos apelima nadležnih da sačekaju. - Nama je sezona ovde počela već davno, čim su nastupile visoke temperatu imali smo posla, škola se ranije završila, toplo vreme, pa su i stariji i mladi dolazili na Adu - kažu iz jednog prestoničkog kafića.

Kupanju su se najviše obradovali najmlađi sugrađani, koji juče nisu izlazili iz vode, neki su učili da plivaju, drugi da rone, a bilo je i onih koji su koristili svoje daske za plovidbu jezerom. - Jedva smo čekali da počne toplo vreme i da dođemo na Adu da se kupamo i družimo sa društovm - kaže naš sugrađanin Marko.

Sunčanje na ležaljkama upotpunjuje doživljaj mora koji Beograđani imaju kada odu na Adu Ciganliju, a na Makiškoj strani kupališta njihovo korišćenje moguće je jedino uz cenu pića ili hrane koja se naruči u kafićima. U jednom takvom u kojem je i bilo najviše sugrađana koji su odmarali pod suncobranom, za domaću kafu je potrebno izdvojiti 215 dinara, za dupli espreso 335 dinara, dok je gaziranu vodu potrebno čak i 400 dinara. Ipak, bilo je i onih koji nisu koristili usluge restorana i kafića, već su svoje peškire postavili na kamenčiće i bez suncobrana i ležaljki uživali u čarima leta.

Kiosci sa brzom hranom i ove godine se nalaze na svakom koraku na šetalištu. Cene se razliku od izbora hrane, pa je tako za malu pljeskavicu potrebno u proseku oko 350 dinara, dok u kafićima na plaži porcija od 10 ćevapa iznosi 1.100 dinara.

Kupalište na Adi Ciganliji biće otvoreno svakog dana od 10.30 do 18.30 časova kada će na plažama jezera dežurati spasilačke ekipe.

JP "Ada Ciganlija" upozorava

JAVNO preduzeće "Ada Ciganlija" apeluje na građane da poštuju pravila ponašanja koja važe na Savskom jezeru - da se kupaju isključivo u radno vreme kupališta i u zonama koje su bezbedne i obeležene plutajućim bovama, da ne pokušavaju preplivavanje jezera, ne ulaze u vodu pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, te da poštuju upozorenja i savete spasilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)