MURALI ULEPŠALI PADINSKU SKELU: Oslikano pet umetničkih radova u dvorištu OŠ "Olga Petrov"

A. Z. K.

06. 06. 2023. u 20:05

OSNOVNA škola "Olga Petrov" u Padinskoj skeli dobila je pet murala.

МУРАЛИ УЛЕПШАЛИ ПАДИНСКУ СКЕЛУ: Осликано пет уметничких радова у дворишту ОШ Олга Петров

A. Dmitrović

Umetnički radovi nastali su u sklopu projekta, koje je pokrenulo Udružnje "Krokodil" sa idejom da se podstaknu pozitivne umetničke i aktivističke prakse u javnom prostoru. Četiri murala delo su iskusnih umetnika, a peti je nastao kao zajednički rad njih i đaka.

Zidovi osmoletke oslikani su u sklopu projekta pod nazivom Free the Streets/Free the People. Deca su bila u prilici da učestvuju i na likovnim radionicama, ali i da saznaju nešto više o istoriji ulične umetnosti. Četiri murala u dvorištu škole iscrtali su Barbara Dimić, Kerim Mušanović, Marija Šoln i Goran Todorović.

- U sklopu ove akcije planirano je da bude oslikano deset murala - navode u Udruženju "Krokodil". - U ovom naselju ne postoji prostor koji bi bio namenjen za kulturne sadržaje. Duž Zrenjaninskog puta iscrtan je veliki broj grafita kroz koje se širi mržnja. Smatramo da je važno da razmišljamo o skrivenim uticajima ovakvih poruka na decu. Zato smo odlučili da napravimo murale koji će im poslati pozitivne poruke.

U OŠ "Olga Petrov" nastali su radovi kroz koje se neguje briga o kulturnom nasleđu, odrastanju, zajedništvu među ljudima, brizi o životinjama i životnoj sredini.

 

Ova akcija obradovala je mnogobrojne žitelje Padinske skele, a članovi udruženja građana "Volim Padinjak", srećni su što je baš škola u njihovom naselju odabrana da bude ulepšana muralima.

Živopisne boje

Barbara Dimić oslikala je lik Olge Petrov po kojoj osmoletka i nosi ime. Kerimu Mušanoviću često su inspiracija divlje životinje, ovaj put oslikao je susret slona i kita. Rad Marije Šoln podrška je žiteljima Padinske skele da izgrade šetalište uz kanal Vizelj. Goran Todorović oslikao je bajkovit predeo sa divljim životinjama, koji se sa veselim bojama uneo jedan interesantan prizor u dvorište škole.

- To je bio jedan mnogo lep dan u Padinskoj skeli - rekli su u UG "Volim Padinjak". - Ova akcija trajala je par dana u dvorištu naše škole. Nama nedostaju ovakva kulturna dešavanja u Padinskoj skeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)