MUJINIH 85 GODINA U BEOGRADU: Najstariji stanovnik Zoološkog vrta u prestonicu stigao devetog avgusta 1937. godine

S. V.

10. 08. 2022. u 13:30

NAJPOZNATIJI stanovnik prestoničkog zoo-vrta američki aligator Muja postao je Beograđanin pre 85 godina. Na jučerašnji dan, 9. avgusta 1937. iz nekog nemačkog zoo-vrta zajedno sa još nekoliko životinja, u naš "Vrt dobre nade" stigao je mali Muja, koji je sada najstariji živi primerak svoje vrste u svetu.

МУЈИНИХ 85 ГОДИНА У БЕОГРАДУ: Најстарији становник Зоолошког врта у престоницу стигао деветог августа 1937. године

Foto P. Milošević

Međutim, ne zna se kada se rodio, a tadašnja beogradska štampa pisala je da je Muja u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, iako na fotografiji koja je tada objavljena, deluje mnogo starije. Pretpostavlja se da je već tad imao desetak godina.

- Na samom kraju Drugog svetskog rata, nemački vrtovi su stradali a njihove arhive trajno izgubljene - kažu iz Beo zoo-vrta.

- Ali, to ne isključuje mogućnost da se po depoima njihovih muzeja možda i nađu ti podaci.

Muja je simbol "Vrta dobre nade", Foto P. Milošević

Beogradski zoo-vrt gotovo potpuno je razoren 1941. i 1944. godine, prvo tokom nacističkog zatim i savezničkog bombardovanja. Tad su stradale gotovo sve životinje.

Došle su decenije pod komunističkom vlašću, hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, te ponovo bombardovanje 1999.

- Muja je sve to s lakoćom preživeo. Dobio je gangrenu prednje desne noge 2012. godine, koja je tada morala da bude amputirana. Pretpostavljamo da je on sada star oko 95 godina, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživeti - poručuju iz kalemegdanskog životinjskog carstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda