TVIGI JEDE LUBENICE, FOKAMA SE HLADI VODA: Reporteri "Novosti" tokom vrelog julskog dana obišli Zoološki vrt

M. M. B. - M. J.

30. 07. 2022. u 11:15

LETO u zoološkom vrtu! Tropske julske temperature u Vrtu dobre nade pojedinim žiteljima maksimalno prijaju, uživaju u vrelim danima, dok drugi jedva čekaju hladniji talas.

ТВИГИ ЈЕДЕ ЛУБЕНИЦЕ, ФОКАМА СЕ ХЛАДИ ВОДА: Репортери Новости током врелог јулског дана обишли Зоолошки врт

Foto P. Milošević

Oaza prirode na Kalemegdanu nedavno je proslavila 86. rođendan, svakodnevno na hiljade posetilaca obiđe ovaj jedinstveni prirodni rezervat. Briga zaposlenih ovog leta je na maksimumu, jer je svet ugledao i veliki broj mladunaca raznih vrsta životinja.

Reporteri "Novosti" obišli su juče zoološki vrt. Promene su vidljive na svakom koraku, a sve u cilju da stanovnici imaju bolje uslove, a posetioci dodatne sadržaje. Tako su flamingosi nedavno dobili novi dom. Jatu od dvanaest roze ptica na jesen bi trebalo da se pridruže novi sustanari iz Češke, sa kojima će deliti "kuću".

Deo koji se zove "Afrika" od pre nekoliko meseci bogatiji je za još jednu eland antilopu Đurđu. Ona živi sa svojom porodicom i ostalim životinjama sa afričkog kontinenta.

Ptić orao bradan, jedne od najugroženijih vrsta u svetu, kada odraste u Beo zoo-vrtu, biće premešten u Andaluziju, gde je stanište ove vrste. Porodica alpaka nedavno je dobila još jednog člana. Ženkica Žana stara je samo šest meseci.

Svakako, jedna od glavnih atrakcija je i mladunče belog bizona, koji su ujedno i velika retkost, budući da jedno od deset miliona mladunaca bude rođeno u beloj boji.

Srboljub Aleksić, Foto P. Milošević

Starosedeocima zoološkog vrta, kao što je pedesetogodišnja slonica Tvigi, visoka tropska temperatura ne predstavlja problem.

- Svakodnevno uživa u tuširanju i laganijoj ishrani. Jede lubenice. Ponekad se dešava da se Tvigi ne oseća najbolje, a to je uglavnom posle vikenda, kada je posetioci, uprkos zabrani, hrane hranom koju ona teško podnosi - kažu zaposleni u zoo-vrtu.

Postoje životinje koje nisu ljubitelji ovog tropskog vremena, pa su im obezbeđeni posebni uslovi. Kako bi foke lakše podnele ove duge julske dane, u njihove bazene ugrađeni su rashlađivači, a iznad njih postavljena je mreža kako se voda ne bi brzo zagrevala. Slična pravila važe i za pingvine, koji su pre godinu dana postali bogatiji za još jednog člana, što ukazuje na to da im odgovaraju uslovi.

Direktor Srboljub Aleksić izneo je ambiciozne planove.

- Trenutno je u procesu rekonstrukcija staništa za ptice i slonove, koja se odvija u fazama kako ne bi ugrozili životinje. Sledeći veliki projekat je izgradnja novog doma za majmune, ali je to već zahtevniji poduhvat. Nemamo gde da izmestimo životinje tokom obnove.

Osim pingvinarijuma, obnovljeno je i stanište za pernate životinje. Tu boravi i nekoliko roda, koje su dovedene u veoma lošem stanju. Sada su se oporavile, ali neće biti puštene nazad u prirodu zato što nisu sposobne za let. Jedan od biologa napravio je gnezdo i očekuje se prinova.

Sav novac koji se ulaže u izgradnju novih i obnovu starih objekata stiže od prodaje ulaznica. Tu i tamo, pojavi se neki donator. Postoje marketi koji pomažu pri ishrani, poklanjajući velike količine voća i povrća. O stanovnicima ovog vrta brine se oko pedeset zaposlenih, kao i dvojica veterinara.

BEKSTVO

Ljubimac svih Beograđana je šimpanza Sami, čije su bekstvo osamdesetih godina prošlog veka prenosili i najpoznatiji svetski mediji. Hvatanje Samija, kome je prisustvovao ogroman broj ljudi, prepričava se i danas.

LEGENDARNI MUJA VELIKA ZVEZDA

Aligator Muja, najpoznatiji stanovnik zoo-vrta, preživeo je dva bombardovanja, ali je samo jednom bio životno ugrožen, kada je 2012. godine dobio gangrenu. Tada mu je amputirana jedna noga. Zahvaljujući stručnosti veterinara, Muja se brzo oporavio i nastavio svoj život. Ovaj stanovnik je u Vrt dobre nade došao po samom otvaranju 1936. godine.

- Ne mogu se tačno precizirati njegove godine, zato što je u bombardovanju 1944. godine uništena sva dokumentacija, ali veterinari po fotografijama procenjuju da je, kada je došao, imao oko dve godine - ističe Andrej Manojlović, stručnjak u zoološkom vrtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona