OGRADA ZOO-VRTA POSTAVKA MOZAIKA: Carstvo životinja više od dve decenije krase radovi studenata Fakulteta likovnih umetnosti

A. VOJINOVIĆ

13. 03. 2022. u 07:53

VRT dobre nade podno Kalemegdana, pored bogatog životinjskog carstva koje broji više od 2.000 jedinki, može da se pohvali i pravim malim umetničkim delima koji krase njegove spoljašnje zidove.

ОГРАДА ЗОО-ВРТА ПОСТАВКА МОЗАИКА: Царство животиња више од две деценије красе радови студената Факултета ликовних уметности

Foto M. Anđela

Reč je o mozaicima na kojima su prikazane najrazličitije vrste koje su decenijama unazad pažljivo sklapali i osmišljavali studenti beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti (FLU). Ukrašena kamena ograda svakodnevno privlači pažnju stanovnika prestonice, a naročito turista, čija je zoo-vrt godinama nezaobilazna destinacija na mapi Beograda.

Kako su za "Novosti" rekli u zoo-vrtu, ideja da se zid oplemeni potekla je od nekadašnjeg direktora "Vrta dobre nade" Vuka Bojovića i od početka se realizovala u saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti.

- Ova akcija je počela 1996. godine kada je prvi put bio raspisan konkurs na Akademiji likovnih umetnosti - navode za naš list u zoo-vrtu. - Oko 20 studenata FLU svake godine učestvuje u izradi mozaika na zidu. Akademci ne obnavljaju postojeće, već se svake naredne godine dodaju novi mozaici koji otprilike popune dva polja na ogradi. A od 2011. godine Vrt nagrađuje pobednika konkursa za najbolji mozaik, po izboru komisije ovog fakulteta.

Foto M. Anđela

Beograđani, ali i gosti prestonice tako više od dve decenije imaju priliku da vide stalnu umetničku postavku mladih akademaca i budućih umetnika koji su na ovom zidu zauvek ostavili svoj trag. Na svakom polju smešteno je pretežno po devet, deset ili više mozaika. Akademci su na njima oslikavali najrazličitije vrste životinja poput zebre, pingvina, sove, papagaja, medveda, pande, delfina, ali se izdavaja i pokoji lik iz popularnih crtanih filmova. Na kamenim kockama prikazane su i neke od prepoznatljivih vrsta, ali i "lica" zoo-vrta - slon (slonica Tvigi), aligator (Muja)...

Pre šest godina, kada se obeležavala dvadesetogodišnjica ove akcije, ukrašena ograda brojala je više od 400 mozaika. Kako je tada istakao direktor zoo-vrta Srboljub Aleksić, ova akcija će se nastaviti sve dok čitava ograda oko Vrta dobre nade ne bude ukrašena umetničkim radovima studenata Fakulteta likovnih umetnosti.

Foto M. Anđela

LANE PROSLAVILI 85. ROĐENDAN

PROŠLE godine, na Petrovdan, 12. jula, zoo-vrt proslavio je veliki jubilej - 85. rođendan. Otkada je svečano otvorio vrata za prve posetioce bio je nezaobilazna destinacija za šetnju i odmor u društvu najrazličitijih životinja za građane svih generacija. Prestoničko carstvo životinja 1936. godine osnovao je tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić, a od osnivanja nalazi se u okviru Beogradske tvrđave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!