BESPLATAN ULAZ ZA DAN ZOO-VRTA: Vrt dobre nade na Kalemegdanu slavi 86. rođendan

A. VOJINOVIĆ

12. 07. 2022. u 10:25

NEDELjNO popodne na ulicama Budimpešte bilo je neobično interesatno. Naime, na ulicama glavnog grada Mađarske pojavio se - kengur!

БЕСПЛАТАН УЛАЗ ЗА ДАН ЗОО-ВРТА: Врт добре наде на Калемегдану слави 86. рођендан

Foto. N. Skenderija

 Policija je imala težak zadatak da uhvati ovog zalutalog torbara, kojeg su posle nekoliko pređenih kilometara ipak "sustigli" i odveli u zoološki vrt. Slučaj odbeglog kengura, za koji nadležni još nisu utvrdili odakle je došao, podsetio je žitelje glavnog grada na još jednog čuvenog begunca - šimpanzu Samija, bivšeg stanovnika Vrta dobre nade, koji danas, na Petrovdan, slavi 86. rođendan. Tim povodom, danas će ulaz u zoo-vrt za posetioce uzrasta do 15 godina biti besplatan.

Legenda prestoničkog zoološkog vrta, Sami, u carstvo na Kalemegdanu stigao je 1988. godine, a "u čaršiji" je postao poznat po tome što je ne jednom, nego dva puta, i to iste godine kada je stigao u vrt, uspeo da pobegne iz kaveza i da "prošparta" beogradskim glavnim ulicama. Šimpanza Sami je uginuo četiri godine kasnije - 1992, a ostao je upamćen i po dovitljivim nadimcima - beogradski disident, dorćolski begunac, osobenjak.

Sami je, pored keruše Gabi i najstarijeg živog aligatora na planeti Muje, jedan od najpoznatijih stanovnika Beo zoo-vrta. Prestoničko životinjsko carstvo lane je obeležilo jubilarni, 85. rođendan velikom proslavom, dok će danas, kako su nam rekli u Vrtu dobre nade, slavlje biti skromnije i radno u krugu zaposlenih.

BOMBARDOVAN DVA PUTA

BEO zoo-vrt otvoren je na Petrovdan 12. jula 1936. godine, a prestoničko carstvo životinja osnovao je tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić. Od osnivanja nalazio se u okviru Beogradske tvrđave, ali je zauzimao nešto manju površinu nego danas. Bombardovan je dva puta, u Drugom svetskom ratu 1941. i 1944. godine, a agresiju tada nije preživelo nijedno biće. U Vrtu dobre nade trenutno boravi više od 2.000 stanovnika.

- Predstavićemo i nove sadržaje koji su odnedavno dostupni posetiocima Beo zoo-vrta - kažu za "Novosti" u Zoološkom vrtu Beograd. - Povodom našeg 86. rođendana ulaz će danas biti besplatan za posetioce uzrasta do 15 godina. Prethodnu godinu je obeležio oporavak od pandemijskih uslova poslovanja. Uspeli smo da realizujemo nekoliko planiranih projekata, kao što su novi prostori za marabu rode, rakune, himalajske tarove i flamingose, a započeli smo i veoma zahtevne radove na rekonstrukciji slonare. Izuzetno nam je važno da nastavimo sa modernizacijom Beo zoo-vrta, kako bi životinje imale maksimalno dobre uslove za život, a posetioci mogućnost da ih upoznaju u atraktivnom i bezbednom ambijentu.

- Posebno smo ponosni na bebu orla bradana, koji je veoma ugrožena vrsta, u čijem programu zaštite i vraćanja u prirodu vrt aktivno učestvuje već nekoliko godina - ističu ovde.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)