PARKIRAJU GDE STIGNU: 144.287 intervencija zbog nepropisno ostavljenih vozila

A. Z. KLISURIĆ

27. 12. 2021. u 11:01

NEPROPISNO parkirana vozila "bodu" oči Beograđanima pa neodgovorne vozače prijavljuju na svakom koraku.

ПАРКИРАЈУ ГДЕ СТИГНУ: 144.287 интервенција због непрописно остављених возила

Foto: Novosti

U toku ove godine zbog ovakvih situacija Komunalna milicija intervenisala je 144.287 puta. U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije navode da su građani mesečno na njihovu adresu upućivali oko 900 prijava.

Kako su za "Novosti" rekli u ovom sekretarijatu, tokom ove godine evidentirano je 10.718 prijava građana, koje su se odnosile na nepropisno parkirane automobile.

- Nakon što se neko požali, prijava se predaje komunalnim milicionarima koji izlaze na datu lokaciju - kažu u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije. - Po izlasku, oni slikaju vozilo, a potom se na adresu vlasnika prosleđuje obaveštenje o prekršaju. Njima se dostavlja foto-dokumentacija, opis prekršaja, podaci za uplatu izrečene kazne u fiksnom iznosu. Za nepropisno parkiranje su, inače, propisane kazne u iznosima od 5.000, 10.000, 15.000 i 25.000 dinara, a visina kazne zavisi od površine na kojoj je zatečeno vozilo.

Foto: Novosti

Na "meti" neodgovornih vozača su često i pešačke zone, a za ostavljanje "ljubimaca" na ovim lokacijama propisana je i najviša novčana kazna od 25.000 dinara. Tokom ove godine komunalna milicija je zbog ovakvih prekršaja reagovala 476 puta.

- Najveći broj ovih prijava i postupanja, koji se odnosio na pešačke zone, bio je na opštinama Stari grad, Novi Beograd i Savski venac - rekli su u Sekretarijatu. - Recimo, u Zetskoj ulici bilo je više od 100 intervencija. Građani su poslali 38 prijava, a u 64 slučaja su komunalni milicionari samostalno reagovali.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da nadležni mogu da uklone, premeste ili postave uređaj kojim se sprečava odvoženje automobila ukoliko oni ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju ili otežavaju odvijanje saobraćaja.

Zbog ovakvih prekršaja u Beogradu je tokom ove godine uklonjeno 905 automobila.

MESTA ZA INVALIDE NA METI

NA METI bahatih vozača često su i mesta koja su rezervisana za osobe sa invaliditetom. Prema podacima koje su "Novosti" dobile i objavile pre mesec dana, a na osnovu evidencije Sekretarijata za poslove komunalne milicije, do kraja oktobra izdato je ukupno 1.138 prekršajnih naloga. Vozači koji se osmele da svoja vozila parkiraju na ovim mestima platiće kaznu od 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna