DEFILE OD "MOSKVE" DO "ALBANIJE": Manifestacija "Dani slobode 2021" biće održana od 19. oktobra do 1. novembra različitim programima

Марија Стевановић
Marija Stevanović

18. 10. 2021. u 16:30

MANIFESTACIJA "Dani slobode 2021" kojom će biti obeležene godišnjice oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu počinje sutra 19. oktobra i kroz različite programe biće obeležena do 1. novembra.

ДЕФИЛЕ ОД МОСКВЕ ДО АЛБАНИЈЕ: Манифестација Дани слободе 2021 биће одржана од 19. октобра до 1. новембра различитим програмима

Beoinfo

Koncert solista Ansabla Aleksandrov zakazan je za sutra od 17 časova na Trgu republike.

Čitanje proglasa na početku prvog časa u osnovnim i srednjim školama biće organizovano 20. oktobra kada je 1944. godine oslobođena prestonica, kao i 1. novembra kada je grad oslobođen 1918. godine.

- Memorijalni defile "Pobeda slobode" kretaće se u sredu 20. oktobra od 11 sati od Trga Nikole Pašića i Terazija, kod hotela "Moskva", do Palate Albanija - navodi se u prigramu. - Koncert "Drugi vek opere u Beogradu" očekuje se takođe, u sredu od 18.00, a ranije u toku prepodneva od 11.20 koncert "Naše priredbe", Leontina i prijatelji na Trgu republike.

Da su u "Danima Beograda" u prethodnim godinama pomirili dve ideologije suprotne po mnogo čemu, osim u borbi za slobodu stava je sekretar za kulturu Ivan Karl.

- Program je višeslojan, navodi na razmišljanje, što je veoma dobro jer bi trebalo da svako od nas razmišlja o tome šta je sloboda i kolika je cena svega u čemu danas uživamo - rekao je Karl.

Gradonačelnik Zoran Radojičić istakao je da se ovom manifestacijom obeležava sećanje, ali i skreće pažnja mladim ljudima na važnost svih događaja koje obeležavamo.

- Svaki detalj je odlično pripremljen pa na plakatu možemo da vidimo dugmad na uniformi koja simbolizuje Prvi i Drugi svetski rat - rekao je Radojičić. - Simboli pomirenja su važni koliko i sećanje na borbu za slobodu. Osnovni interesi srpskog naroda nikada više ne bi smeli da budu dovedeni u pitanje i jedino na taj način možemo da sačuvamo slobodu našeg grada i države. Pozivam Beograđane da u velikom broju učestvuju u obeležavanju "Dana slobode".

Na ovaj način ujedinjujemo ova dva događaja i pokazujemo kako se na pravi način obeležavaju značajni dani iz prošlosti, mišljenja je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da na ovaj način dolazimo i do nacionalnog pomirenja:

- Nama ovi datumi znače jer su hiljade mladih ljudi dale svoje živote za oslobođenje Beograda i zato treba da negujemo kulturu sećanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024