BOGAT PROGRAM UŽIVO I ONLAJN: Od 1. do 5. oktobra biće održan tradicionalni dečji skup "Radost Evrope"

A. VOJINOVIĆ

28. 09. 2021. u 06:47

KARNEVALOM mališana u kostimima inspirisanim kulturama različitih evropskih zemalja kroz centar grada u petak, 1. oktobra, počinje tradicionalna manifestacija "Radost Evrope".

БОГАТ  ПРОГРАМ УЖИВО И ОНЛАЈН: Од 1.  до 5.  октобра биће одржан традиционални дечји скуп Радост Европе

Foto M. Labudović

Ovogodišnji međunarodni susret dece Starog kontinenta biće upriličen na dva načina - deo programa biće održan uživo, različitim radionicama i koncertima na otvorenom, a drugi putem interneta. Svečana završnica i ove jeseni, kao i prethodne, biće u vidu specijalne emisije koja će se 5. oktobra od 18.00 emitovati na RTS 2.

- Inspirisani stihovima Mike Antića "Ove moje lepše boje" rešili smo da uz "Radost Evrope" oslikamo stvarnost najlepšim bojama radosti, a u tome će glavnu ulogu, naravno, imati deca - kaže za "Novosti", urednica Ivana Tabori Obradović.

- Ove godine organizovali smo programe za najmlađe koji će se održati uživo od 1. do 3. oktobra na više lokacija, dok će se susret sa prijateljima iz Evrope biti u formi specijalne TV i onlajn emisije. Gledaoci će moći da uživaju uz stvaralaštvo i pozdrave dece iz 15 zemalja - Belorusije, BiH, Crne Gore, Jermenije, Nemačke, Norveške, Rumunije, Rusije, Slovenije, Turske, Ukrajine, Švedske, Kine i prvi put - Andore.

Svečano otvaranje manifestacije biće 1. oktobra od 12.00 kada počinje karneval predškolaca PU "Dečji dani" od Trga republike kroz centar grada. Mališani će biti u različitim kostimima iz kulture evropskih zemalja koju predstavljaju.

- Karnevalsku povorku predvodiće artisti na štulama, mažoretkinje i "Bras orkestar" iz Pančeva, dok će se kao predstavnici srpske tradicije pojaviti i najmlađi članovi Umetničkog centra "Talija" u nošnjama. Nakon svečane povorke, na Trgu republike počinje program na bini.

Foto P. Mitić

Drugog dana festivala u Pionirskom parku posetioci će biti u prilici da čuju odabrani repertoar klasičnih, popularnih i folklornih pesama iz evropskih zemalja i Srbije. Ukoliko vremenske prilike dozvole, koncert će se održati u formi muzičkog piknika. A takođe, istog dana biće upriličeni i sportski poligoni, likovne radionice i klovnovska predstava Cica Mice klovnice, a u nedelju, 3. oktobra, besplatne radionice za decu na platou ispred Dečjeg kulturnog centra.

BEZ EVROPSKIH DRUGARA U SRBIJI

IAKO po tradiciji mališani iz evropskih zemalja tokom trajanja manifestacije borave u Srbiji, zbog aktuelne epidemiološke situacije njihov dolazak i ove godine će morati da izostane.

- Prijateljstvo nas i dalje povezuje i želja naših evropskih drugara da dođu u Beograd i dalje postoji i jača je nego ikad pre. Svi čeznemo za novim susretom u Srbiji. Ipak, okolnosti su takve da je gotovo nemoguće organizovati dolazak dece iz više zemlja u Srbiju, kao ni njihov boravak u porodicama uz aktivno učešće škola domaćina. To nas međutim nije sprečilo da osmislimo lep program za našu decu i pružimo im priliku da se lepo provedu, zabave i uče kroz igru i druženje - kaže Ivana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)