''LAZAR 3'' I ''MILOŠ'' NA UŠĆU: Povodom Dana srpskog jedinstva, Ministarstvo odbrane organizuje izložbu

S. V.

14. 09. 2021. u 09:45

POVODOM Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava sutra, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od 8 časova organizovaće prikaz naoružanja i vojne opreme na Ušću.

ЛАЗАР 3  И МИЛОШ  НА УШЋУ: Поводом Дана српског јединства, Министарство одбране организује изложбу

SMOTRA Velika pažnja posetilaca, Foto Ministarstvo odbrane

Posetioci će moći da vide više od 130 borbenih i neborbenih sistema, te brojno naoružanje i vojnu opremu.

Prema rečima pukovnika Slavka Rakića iz Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, biće prikazana borbena i terenska vozila, artiljerijska oruđa i sistemi, školski avioni, bespilotne letelice, helikopteri, sistemi PVO, sredstva i oprema specijalnih jedinica i brojna druga sredstva naoružanja i vojne opreme koja se upotrebljavaju u Vojsci Srbije, od kojih je 80 odsto iz domaće odbrambene industrije.

- Imaćemo prilike da vidimo više od 30 sredstava naoružanja "u koloni" koja su u završnoj fazi ispitivanja pre predaje Vojsci Srbije i tu će biti borbena oklopna vozila "lazar 3" i "miloš" kao i samohodne top-haubice "nore", modernizovani "ognjevi" i "pasarsi" - ističe pukovnik Rakić.

- Osim ovih sredstava, više od 15 privrednih društava izložiće svoj reprezentativni deo programa.

ATRAKTIVNO Vojne letelice, Foto Ministarstvo odbrane

Na posebnom štandu, Vojnotehnički institut prikazaće način projektovanja vazduhoplova, guseničnih i točkaških vozila, eksperimentalna ispitivanja u vazdušnom tunelu, a biće izloženi i trenažer za obuku posada tenka, antidron sistem i optoelektronske uređaja.

- Naši građani biće u prilici da obiđu i štand Vojne akademije gde će moći da se informišu o studijskim programima i nastavnim programom srednjih vojnih škola, a zainteresovani će u vazdušnoj streljani moći da se oprobaju u gađanju savremenim takmičarskim vazdušnim puškama - kaže pukovnik Rakić.

VOJNI ROK

UPRAVA za obaveze odbrane prezentovaće sve informacije o dobrovoljnom služenju vojnog roka, dok će Vojni muzej pripremiti izložbu o istorijatu Vojske Srbije sa posebnim akcentom na vreme proboja Solunskog fronta. Program traje ceo dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)